Śliwki, wszędzie śliwki

Dodano: 29/09/2021

Kulinaria [Jesienne przysmaki]

Wrzesień to ich czas. Są na wszystkich straganach w całej gamie kolorów – od zielonej, przez żółtą i czerwoną aż do fioletowej. Uwodzą smakiem. Może pieczony schab ze śliwką, racuchy ze śliwkami albo śliwkowy placek…

Czy wiesz, że... Na świecie znajduje się ponad 6 tys. odmian śliwek. Są one uprawiane na każdym kontynencie z wyjątkiem Antarktydy. Archeolodzy odnaleźli ich ślady pochodzące z epoki neolitu. O zaletach tego owocu pisano około 500 roku przed Chrystusem. Wspominał o nich Konfucjusz. Na polskich stołach zarówno wiejskich, jak i szlacheckich śliwka gości od XVII wieku. Do najważniejszych odmian zalicza się mirabelki, renklody i węgierki.  Woskowy nalot jest naturalną warstwą ochronną owoców. Jego obecność (lub brak) świadczy o tym, w jaki sposób śliwki były traktowane po zebraniu. Im mniej wyraźny jest nalot, tym większe prawdopodobieństwo, że śliwki były wielokrotnie dotykane, przekładane i przesypywane. Robiąc zakupy,
     
42%
pozostało do przeczytania: 58%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze