Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Wrzesień to ich czas. Są na wszystkich straganach w całej gamie kolorów – od zielonej, przez żółtą i czerwoną aż do fioletowej. Uwodzą smakiem. Może pieczony schab ze śliwką, racuchy ze śliwkami albo śliwkowy placek…
Czy wiesz, że... Na świecie znajduje się ponad 6 tys. odmian śliwek. Są one uprawiane na każdym kontynencie z wyjątkiem Antarktydy. Archeolodzy odnaleźli ich ślady pochodzące z epoki neolitu. O zaletach tego owocu pisano około 500 roku przed Chrystusem. Wspominał o nich Konfucjusz. Na polskich stołach zarówno wiejskich, jak i szlacheckich śliwka gości od XVII wieku. Do najważniejszych odmian zalicza się mirabelki, renklody i węgierki. Woskowy nalot jest naturalną warstwą ochronną owoców. Jego obecność (lub brak) świadczy o tym, w jaki sposób śliwki były traktowane po zebraniu. Im mniej wyraźny jest nalot, tym większe prawdopodobieństwo, że śliwki były wielokrotnie dotykane, przekładane i przesypywane. Robiąc zakupy,
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]