Nie topi się na patelni, „skrzypi” pod zębami i przenosi nas smakiem na rozgrzany Cypr. Po krótkim grillowaniu nabiera wspaniałej chrupkości i lekko ciągnącej się konsystencji – nawet...
Nektaryny to nie tylko smak lata, lecz także bogactwo składników odżywczych i szerokie możliwości kulinarne. Świetnie odnajdują się zarówno w codziennej kuchni, jak i na eleganckim...
Filo to fascynujący składnik kulinarny, łączący lekkość, chrupkość i uniwersalność. Choć jego przygotowanie może wydawać się trudne, warto spróbować je poznać – nawet jeśli na początek...
„Patopaństwo”
Jan Śpiewak
WAB, Warszawa 2025
Jan Śpiewak to na naszej scenie postać niezwykła: krew z krwi salonu, a jego bezwzględny krytyk. Bicz na macherów od ...
Karczochy postrzegane są jako luksusowy składnik eleganckich potraw. Od wieków intrygują zarówno smakoszy, jak i botaników. Choć wielu wciąż kojarzą się z egzotyką, warto dać im szansę, bo...
Zapach pieczonej kiełbasy, dym unoszący się nad ogródkiem i śmiech dobiegający spod altanki – sezon grillowy ruszył pełną parą. Dla wielu grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie...
Ten niepozorny, zielony strączek to znacznie więcej niż chrupiący dodatek do sałatki. Jego rosnąca popularność to efekt mody na zdrowe, szybkie gotowanie oraz roślinne, pełnowartościowe...
Piknik to świetna okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu z rodziną lub przyjaciółmi. Aby był udany, warto wcześniej zaplanować menu – tak by jedzenie było nie tylko smaczne, lecz...
W Wielkanoc chrześcijanie świętują zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, ale to również czas, kiedy przyroda budzi się z zimowego snu i wraca do życia. Nawiązują do tego wielkanocne...
Czas obalić mity i pokazać, że dania postne mogą być pełne smaku, koloru i… radości z jedzenia. Bo kto powiedział, że postny obiad musi być nudny? Więc zamiast martwić się brakiem...
Od wieków zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej. Jej korzenny zapach i cierpko-gorzki smak sprawiają, że nie da się jej pomylić z żadnymi innymi ziołami. Odkryj magię szałwii w swojej...
W Chinach nazywali go gęsią jagodą lub chińskim agrestem. Gdy jego uprawę rozpoczęli Nowozelandczycy, nazwali go na cześć oryginalnego ptaka nielota, bo skórka owocu przypomina jego upierzenie....
Niektórych drażni, inni nie wyobrażają sobie bez niej gotowania. Zielona kolendra wyglądem przypomina nać swojej kuzynki, czyli naszej rodzimej pietruszki, jednak jej charakterystyczny zapach nie...
Łatwe w przygotowaniu, sycące i niedrogie – takie właśnie są dania jednogarnkowe. Znane we wszystkich kuchniach świata. To idealny obiad do szybkiego podgrzania w domu i w...
Jeszcze nie do końca kojarzony przez wielu z nas, dziś wkracza na salony. Choć nie wszyscy akceptują jego specyficzny smak i twardą konsystencję, to odpowiednio przyrządzony może być...
Jak przetrwać zimowe chłody i poradzić sobie z chandrą? Przygotowane z naturalnych składników, bogate w witaminy i minerały rozgrzewające napoje nie tylko wzmacniają...
Trudno wyobrazić sobie polską zimę bez pomarańczy. Gdy za oknem szaro, zimno i depresyjnie, warto sięgnąć po tę bombę witamin i źródło pozytywnej energii. Właśnie teraz pomarańcze są...
Owoce palmy daktylowej dostępne są w sklepach w wielu odmianach i formach. Słodkie, sycące daktyle są cenione nie tylko za wyborny smak, lecz także ze względu na wartości odżywcze....
Panuje przekonanie, że ostatni dzień odchodzącego roku będzie miał decydujący wpływ na przebieg nowego. Z tego powodu uczestnicy sylwestrowych zabaw na całym świecie raczą się daniami, które mają to...