Kulinaria

We wspomnieniach najlepsze są te z ogniska, tylko z solą i mocno spaloną skórką, która parzy w usta. Ogniska w domu rozpalić się nie da, ale w końcu od czego są piekarniki... Obecnie na świecie znanych jest blisko 4000 gatunków ziemniaków, których miąższ przybiera różne kolory – od klasycznego białego czy żółtego poprzez różowy, czerwony, a nawet fioletowy. Ten ostatni gatunek zwany jest ziemniakiem truflowym. Ojczyzną ziemniaka jest Ameryka Południowa, a pierwsi uprawiali go Inkowie, budując na zboczach Andów poletka i systemy sztucznego nawadniania. W Europie początkowo ziemniak traktowano jak egzotyczną kulinarną ciekawostkę, a uprawiano głównie jako roślinę ozdobną o pięknych kwiatach. Królowa Maria Antonina nosiła te kwiaty we włosach i przy sukni. Przypuszcza się, że w Polsce...
Produkty zbożowe, takie jak mąka, pieczywo, makaron, płatki i kasze, powinny być spożywane codziennie i pojawiać się w większości posiłków – zalecają dietetycy i specjaliści od żywienia. Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej przetwory zbożowe są jedną z podstawowych grup spożywczych (zaraz po warzywach i owocach), gdyż zawierają składniki niezbędne do rozwoju, pracy i wzrostu organizmu. Są źródłem węglowodanów, białka roślinnego, witamin z grupy B, substancji mineralnych oraz błonnika. Według zaleceń specjalistów powinny pojawiać się przynajmniej w 3 z 5 rekomendowanych posiłków. Najważniejszymi zbożami w naszej diecie są: pszenica, ryż, kukurydza, jęczmień, żyto i owies. Głównym, występującym w nich wielocukrem, jest skrobia, złożona z ponad tysiąca cząsteczek...
Dla wielu z nas to jeden ze smaków dzieciństwa. Serwowane na wiele sposobów, na słodko i słono. Naleśniki to bardzo proste, szybkie i wdzięczne danie uwielbiane na całym świecie! Przyrządza się je szybko z łatwo dostępnych składników, choć w różnych zakątkach globu przygotowuje się je i serwuje nieco inaczej. Francuskie crepes to cienkie naleśniki, z których najpopularniejsze są crepes au sucre, czyli naleśniki z cukrem, lekko skropione cytryną, oraz crepes Suzette polane płonącym likierem z gorzkiej pomarańczy. Austriackie naleśniki Palatschinken podaje się z reguły z nadzieniem z dżemu morelowego, choć popularne są również farsze czekoladowe i orzechowe. Ale Austriacy to również amatorzy tzw. Kaiserschmarrn – naleśnika cesarskiego, czyli porwanego na kawałeczki ciasta posypanego...
Czas pączków, faworków i innych pyszności. Dzień, w którym trzeba zapomnieć o diecie, bo – jak stanowi staropolski przesąd – kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dzień ten był kiedyś początkiem tłustego tygodnia, czyli czasu wielkiego obżarstwa. W jadłospisie królowały duże ilości tłustych mięs, kapusta ze skwarkami, słonina. Tydzień ten nazywano mięsopustem, zapustem lub ostatkami. Należało najeść się do syta i wybawić przed zbliżającymi się 40 dniami postu, kiedy to katolicy musieli zachować wstrzemięźliwość i umiarkowanie, także w jedzeniu i piciu. Już w najdawniejszych czasach na stołach pojawiały się pączki, jednak w nieco innej formie. Przygotowywane z żytniego ciasta chlebowego i nadziewane...
Kruchy placek podawany na ciepło lub zimno, a w środku wytrawne lub słodkie nadzienie. Tysiące kombinacji smakowych. Idealnie sprawdzi się jako danie główne, przekąska lub deser. Tarta to pomysł na wspaniałą ucztę nawet przy znikomych zapasach. Prosta i szybka w przygotowaniu nawet dla tych, którzy nie są mistrzami patelni. W czym tkwi sekret tego dania? W prostocie. Ciasta to tylko mąka, masło i jajka, szybko zagniatane i bezwzględnie schłodzone. Do tego nadzienie, którym może być właściwie wszystko – młode warzywa umyte i zblanszowane. Albo podduszone na oliwce, jak cebula, czosnek, cukinia, szpinak. Do tego świeże zioła. Dobrym pomysłem jest połączenie warzyw z kurczakiem, łososiem lub krewetkami. Dla wielu tarta i quiche (swojsko zwana „kisz”) to to samo. Tymczasem... Bazę tarty...
Niepozorne, magiczne warzywo, które po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepszy. To cebula łączy kuchnię francuską, hiszpańską, włoską, indyjską, chińską, tajską i polską. Jedni za nią przepadają, inni nienawidzą. Jedno jest pewne: potrafi doprowadzić do łez nawet największego twardziela. Jeszcze do niedawna w sklepie prosiliśmy po prostu o cebulę, nieświadomi tego, ile jest jej rodzajów i że każdy z nich ma inne zastosowanie w kuchni. Może warto je poznać, by w pełni wykorzystać walory i możliwości tego warzywa. Cebula żółta to odmiana najczęściej uprawiana w Polsce i to ona króluje w naszej kuchni. Charakteryzuje się ostrym smakiem i aromatem. Świetnie sprawdzi się w ciężkich, mięsnych sosach, zupach, a zwłaszcza we francuskiej zupie cebulowej. Cebula czerwona charakteryzuje...
Dzisiaj można go odnaleźć między przyprawami prawie w każdej kuchni. Poprawia smak wielu potraw, ale również rozgrzewa i wzmacnia organizm. To nasz doskonały sprzymierzeniec przy infekcjach górnych dróg oddechowych albo kaszlu. Popularność zdobył, gdy rozsmakowaliśmy się w kuchni japońskiej. To właśnie w Kraju Kwitnącej Wiśni serwowany jest w formie marynowanej dla podkreślenia aromatu sushi. Gari (marynowany imbir) powoduje też, że smaki sushi nie mieszają się i można delektować się ich różnorodnością. W Polsce długo dostępny był głównie imbir mielony. Różni się on jednak smakiem od świeżego. Imbir mielony o korzennym aromacie stosowany jest głównie jako dodatek do ciast i ciastek, szczególnie do piernika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów, takich jak...
Pomarańczowe, fioletowe czy purpurowe – słodkie ziemniaki. Nieśmiało wkroczyły na nasze stragany i do supermarketów. Zaprośmy je na nasz stół. Bataty odkrył na nowym kontynencie Krzysztof Kolumb. Obecnie na świecie uprawia się blisko 400 ich odmian różniących się kolorem, wyglądem skórki, kształtem i wielkością, a także poziomem słodyczy. Jedna bulwa wilca ziemniaczanego (to botaniczna nazwa batata) może osiągać nawet do 30 cm długości i ważyć aż 3 kg! W Polsce najczęściej możemy kupić odmiany z pomarańczową albo czerwonawą skórką. Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi, należy wybierać jędrne okazy o skórce gładkiej i suchej. Muszą mieć też ładne czubki, bo właśnie w tym miejscu najczęściej zaczynają gnić. Aby zachowały świeżość, należy przechowywać je w...
Kiedyś symbol luksusu, goszczący na naszych stołach tylko od święta. Mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty – najlepszy czas na cytrusy u nas to właśnie zima. Dziś smakiem tych owoców możemy cieszyć się właściwie przez cały rok, ale te sprzedawane w okresie zimowym są najsmaczniejsze. Jakość owoców zależy bowiem od czasu, jaki spędziły w transporcie. Te sprowadzane w okresie wiosenno-letnim, dojrzewające na półkuli południowej, trafiają do nas m.in. z Argentyny, Brazylii i Republiki Południowej Afryki, więc by przetrwały transport trwający około 2 tygodni, muszą być zerwane wcześniej, jeszcze półsurowe. W okresie zimowym owoce cytrusowe przyjeżdżają do Polski głównie z Hiszpanii i Włoch, bo właśnie tam w listopadzie zaczyna się czas zbiorów. Transport trwa krócej,...
W polskim klimacie jesień i zima to czas, gdy z nostalgią wspominamy miniony sezon na rodzime owoce i warzywa. Chcąc zapewnić sobie odpowiednią dawkę niezbędnych witamin, warto sięgać przez cały rok po te w postaci soków, zamknięte w butelkach i kartonach. Sok jest produktem naturalnym, który pod kątem właściwości jest porównywalny do świeżych owoców i warzyw. Warto pić soki przez cały rok. Warto też mieć pełną wiedzę na ich temat. Dziś pokusiliśmy się również o obalenie kilku mitów na temat soków. Początek roku sprzyja nowym postanowieniom, które mają uczynić nasze życie lepszym, szczęśliwszym i zdrowszym. Wiele z nich dotyczy diety, która ma wesprzeć nasze żywnościowe postanowienia i pomóc w korekcie naszego codziennego jadłospisu. Idealnym produktem, który powinien stać się...
Zapiekanka, pizza, grzanka, fondue i najzwyklejsza kanapka. Czy jest coś, co łączy te wszystkie dania? Oczywiście! Żadnego z nich nie można sobie wyobrazić bez dodatku sera. Ser żółty to jeden z ulubionych produktów spożywczych Polaków. Jadamy go na kanapkach, dodajemy do sałatek, zapiekamy na pizzy, posypujemy nim makaron, wykorzystujemy do przygotowania szybkich i smacznych imprezowych przekąsek. Jedni uwielbiają jego ciągnącą konsystencję uzyskiwaną po podgrzaniu czy delikatnym zapiekaniu. Inni jako kryterium przyjmują jego twardość, lubią, gdy podczas jedzenia stawia delikatny opór zębom. Obok amatorów gatunków o subtelnym śmietankowym smaku, staną ci, którzy preferują wersje pikantne. Ser może być twardy, dojrzewający, miękki – wybór jest oszałamiający. Na świecie...
Najpiękniejsze w tych świętach jest czekanie na narodziny Bożego Dzieciątka. Przy okazji z niecierpliwością oczekujemy także na śnieg, choinkę, prezenty i – oczywiście – pierwszą gwiazdkę. Gdy ona rozświetli niebo swoim blaskiem, przy stole zasiądą wszyscy, których kochamy. Świąteczny nastrój dojrzeje w zapachach miodu, korzeni, suszonych owoców i igliwia choinki. Zanim cała rodzina usiądzie przy wigilijnym stole, warto już wcześniej zadbać o magię jedynych w swoim rodzaju świąt i wrócić do tradycji wspólnego szykowania potraw. Cóż trudnego w odszukaniu w być może zakurzonych zeszytach naszych babć dawnych przepisów? Może trzeba je będzie nieco zmodyfikować, zastąpić składniki, ale to nie jest ważne! Liczy się to, by zrobić to razem i wspólnie napawać się niepowtarzalną atmosferą...
Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych ciast, takich jak pierniki, makowce, keksy, serniki, a także bez pierogów czy uszek z grzybami. Żadnej z tych potraw nie dałoby się zrobić bez mąki, którą, nie bez przyczyny, nazywa się królową świąt. Spożywanie produktów zbożowych zalecane jest przez Instytut Żywności i Żywienia i wyeksponowane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Wyroby wytwarzane ze zbóż są ważnym elementem prawidłowego i zbilansowanego posiłku. Stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a także wielu cennych składników mineralnych i witamin. Ich regularne spożywanie wspomaga działania wzmacniające i oczyszczające organizm, a także wpływa na koncentrację oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. – Polska jest jednym z czołowych...
Późną jesienią w lasach, na podmokłych terenach, można znaleźć podobne do jagód krzaczki z czerwonymi, soczystymi owocami o cierpkim smaku. To żurawina błotna – najpopularniejsza odmiana tej rośliny w Polsce. Na tych, którzy przegapili okres zbiorów, w supermarketach czeka jej amerykańska kuzynka. Wizerunek czerwonych, jędrnych owoców żurawiny możemy spotkać na etykietach wielu produktów dostępnych w sklepach – herbatek, soków, słodyczy... To także nieodłączny składnik menu Podhala – oscypek z żurawiną smakuje wybornie. A żurawinowa konfitura to tradycyjny dodatek do pieczonych mięs ze świątecznego stołu. Owoce żurawiny ze względu na zawartość naturalnego kwasu benzoesowego (popularnego konserwantu stosowanego w celu przedłużenia przydatności spożywczej żywności) można przechowywać...
O czekoladzie mówi się, że to słodki narkotyk, bo można się od niej uzależnić. Uwielbiamy ją za wspaniały smak i zapach, ale też dlatego, że poprawia nastrój i dodaje energii. Podobno dziewięć na dziesięć osób lubi czekoladę. A co dziesiąta kłamie. Ziarna kakaowca pierwsi wykorzystali mieszkańcy Ameryki Środkowej. To właśnie Majowie i Aztekowie blisko 3 tys. lat temu przygotowywali z nich napój nazywany „gorzką wodą”, przyprawiany m.in. chili i wanilią. Picie tej mikstury było elementem wielu rytuałów, a sam napój miał dodawać energii oraz uważany był za afrodyzjak. Pierwszym Europejczykiem, który go spróbował, był Krzysztof Kolumb, i bynajmniej nie był nim zachwycony. Gdy przepis na kakaowy napój dotarł na Stary Kontynent, jego mieszkańcy doprawiali go cukrem i wanilią. Dopiero w 1828...
Chrupiąca skórka, soczyste mięso, słodko-kwaskowate jabłka i zapach majeranku… Sprawdzone przepisy zawsze są na czasie, choć warto też je czasem przełamać. Mięso kaczki jest niezwykle smaczne oraz wysoko cenione. Gościło już na stołach średniowiecznych Słowian. Kilka przepisów na pieczoną kaczkę można znaleźć w jednej z najstarszych polskich książek kucharskich Stanisława Czernieckiego z 1682 r. Ale kaczka to nie tylko słowiański przysmak. Znajdziemy ją m.in. w przepisie na żydowski kugiel, czyli babkę ziemniaczaną pieczoną z cebulką, czy w słynącej z wykwintności kuchni francuskiej – w wersji po burgundzku, nadziewaną i duszoną w czerwonym winie, a także w kuchni chińskiej, czyli po pekińsku. Kaczka w kuchni daje naprawdę wiele możliwości. Można ją piec, smażyć, gotować i dusić....
Pomidor jest bezcenny, biorąc pod uwagę bogactwo składników odżywczych, jakie posiada i jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bardzo wartościowe są również wytwarzane z niego przetwory. Końcówka jesieni w naszym klimacie oznacza częste opady i coraz chłodniejsze dni, osłabiające naszą odporność. Dlatego szczególnie w tym okresie warto zadbać o wzmocnienie organizmu, co można osiągnąć m.in. poprzez właściwe odżywianie. W okresie jesienno-zimowym ważną rolę odgrywają warzywa i owoce, które są podstawą prawidłowej diety. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia zajmują one kluczowe miejsce. Jednak jesienią i zimą świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak, aromat, a nawet kolor. Z tego powodu w tym okresie rzadziej i ...
Ten niepozorny owoc kształtem przypomina gruszkę o zielonym miąższu i ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jego awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uzasadniony. Na pewno znasz ten owoc. To... awokado, którego ojczyzną jest Ameryka Środkowa. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, a także gruszką aligatora. Inkowie wierzyli w jego miłosne działanie. Żywieniowcy uznają smaczliwkę za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Jego spożywanie wpływa na dobrą kondycję włosów, kości, zębów oraz paznokci, chroni układ oddechowy przed infekcjami, działa korzystnie na pracę wątroby i reguluje działanie nerek. Owoce awokado zawierają wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy. Średniej wielkości smaczliwka to około 23 gramów tłuszczu, z...
Z dzieciństwa pamiętamy suszone figi o słodkim smaku i maleńkich pesteczkach pękających pod zębami. Dziś zwłaszcza te świeże goszczą w naszym menu. Figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. W starożytności figa uznawana była za symbol płodności. Dziś wiemy, że to doskonały składnik diety dla tych, którzy żyją w stresie i stanach napięcia nerwowego. Dzięki dużej zawartości magnezu wpływa korzystnie na poprawę nastroju oraz koncentrację. Figi są również jednym z najlepszych źródeł wapnia. 100 g tego owocu dostarcza tyle samo wapnia co szklanka mleka, przy czym „owocowy wapń” jest dużo lepiej przyswajalny przez nasz organizm. Idealne figi powinny być delikatne i miękkie w dotyku, ale jednocześnie jędrne. Najlepsze są te, które pokrywa biały, równomierny...
8 listopada obchodzony jest Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni ono w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe. „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – to stare chińskie powiedzenie podkreśla znaczenie śniadania dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety nie wszyscy z nas doceniają mądrość tej maksymy. Wciąż się spiesząc, często mamy trudności, by znaleźć rano czas na przygotowanie i zjedzenie posiłku przed wyjściem z domu, zadowalając się zamiast niego jedzonymi w biegu, mało wartościowymi przekąskami. Pomijanie porannego posiłku to jeden z częstszych błędów żywieniowych. Tłumaczymy go brakiem czasu albo tym, że rano zwyczajnie nie jesteśmy głodni. Takie...
Jogurt to pełnowartościowy składnik jadłospisu, idealnie komponujący się niemal z każdą potrawą Jogurt jest mlecznym napojem fermentowanym zawierającym żywe kultury bakterii, które wspomagają procesy trawienia i pobudzają aktywność komórek odpornościowych. Szeroką gamę jogurtów oferuje MLEKOVITA. Znajdziemy tu tradycyjne jogurty naturalne, gęste jogurty typu greckiego oraz pokaźny wybór jogurtów owocowych, zarówno pitnych, jak i w kubeczku, produkowanych wyłącznie z najwyższej jakości mleka, bez sztucznych barwników i konserwantów. Ostatnią nowością w tym asortymencie MLEKOVITY jest ekologiczny jogurt naturalny bez GMO – produkt z Certyfikatem BIO, będący dowodem spełnienia norm unijnych dotyczących żywności ekologicznej. Innym z nowych produktów firmy jest jogurt Polski naturalny...
Jeśli lubisz podjadać, czytając książkę albo oglądając telewizję, zrezygnuj z chipsów, ciasteczek czy innych niezdrowych przekąsek, a wybierz orzechy, i to najlepiej te „nasze” – włoskie lub laskowe. Jesień to czas na orzechy, przygotowujemy z nich nalewki, napary, dodajemy do wypieków i deserów. Najbardziej znanym orzechowym deserem jest turecka baklava, składająca się z ciasta filo przekładanego orzechami słodzonymi cukrem i miodem. Orzechy doskonale sprawdzą się w sałatkach na bazie rukoli, cukinii czy bakłażana, z dodatkiem sera pleśniowego. Śmiało można dodawać je do makaronów, pizzy, mięs czy krewetek. Można zrobić z nich panierkę do kurczaka albo dodać je do pesto. Podane na śniadanie z płatkami kukurydzianymi dodadzą nam energii na cały dzień. Badania dowodzą, że najzdrowsze...
Sery pleśniowe to jedne z produktów uznawanych do niedawna za ekskluzywne. Dziś szturmem zdobywają nasze stoły i wykwintnym smakiem cieszą podniebienia. Powstają z pasteryzowanego mleka krowiego i podpuszczki. Wśród nich znajdziemy m.in. te z porostem białej pleśni, czyli na przykład popularne u nas Brie i Camembert. Sery z porostem pleśni można jadać jako samodzielne przekąski, serwować w formie przystawki lub wykorzystać jako składnik na przykład sałatek czy koreczków, a nawet sosów. Doskonale smakują smażone, zapiekane lub z grilla. Zawsze należy przechowywać je w lodówce – najlepiej w oryginalnym opakowaniu. Mniej więcej godzinę przed zaserwowaniem, należy je wyjąć, by wydobyć z nich pełnię aromatu. Wśród dostępnych na naszym rynku serów z białą pleśnią na szczególna uwagę...
Renklody, węgierki czy mirabelki jest w czym wybierać. I całe szczęście, bo śliwki warto jeść. Śliwki różnią się smakiem, kolorem i przeznaczeniem. Renklody – duże, jędrne, o delikatnym smaku – są idealne na kompoty i dżemy. Stanley, czyli amerykańska odmiana śliwy, najlepsze są do bezpośredniego spożycia, ale doskonale sprawdzą się również w deserach czy dżemach. Ze zbieranych niegdyś w parkach i dzikich sadach małych, żółtych bądź czerwonych mirabelek ugotujemy pyszny kompot. Jednak śliwkowe menu na kompotach, dżemach, marmoladach, powidłach, ciastach, sorbetach czy knedlach się nie kończy. Z tych owoców przyrządzimy bowiem rewelacyjne marynaty i sosy do wędlin, a także znane trunki – śliwowicę i tarniówkę czy bałkańską rakiję. Choć liczba odmian śliwek sięga kilku tysięcy, w...
Prawdziwi grzybiarze wstają wczesnym rankiem, by przed innymi dotrzeć w „swoje miejsca”. I przynoszą do domu kosze kurek, podgrzybków, borowików, gąsek... Z grzybami jest tak, że trudno odpowiedzieć, czy większa radość je zbierać, czy jeść. Oczywiście zrozumie to tylko ten, kto chodząc po lesie, poznał smak tej szczęśliwej chwili, gdy w końcu pośród mchu uda mu się wypatrzyć bursztynowy kapelusz. Zamiłowanie do zbierania grzybów sięga najdawniejszych czasów. W niektórych starożytnych kulturach te skarby runa leśnego uważano za święte. W Ameryce Łacińskiej znaleziono posąg grzyba liczący 10 tys. lat. W antycznej Mezopotamii przysmakiem były borowiki, pieczarki i kanie. Rzymianie przepadali za truflą czarną i (jadalnym!) muchomorem cesarskim. Potrawy z grzybów uważano za dania...
Są dobre dla zdrowia i urody. To jedyne warzywa-owoce, które w kuchni można wykorzystać na nieskończenie wiele sposobów. Pomidory zaliczane są do warzyw, ale z botanicznego punktu widzenia są owocami – a konkretniej: to subtropikalne wielonasienne jagody. Początkowo – kiedy za sprawą Krzysztofa Kolumba przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej – uznawano je za trujące, ale ponieważ pięknie wyglądały, hodowano je w ogrodach w celach dekoracyjnych. Dziś stanowią podstawowy składnik najpopularniejszych potraw wielu kuchni narodowych, szczególnie włoskiej, hiszpańskiej czy greckiej. W starych polskich książkach kucharskich również znajdziemy sporo przepisów na tak dobrze nam znane zupy i przeciery pomidorowe, choć są też propozycje pomidorów faszerowanych na przykład mięsem,...
Klapsy, bery, konferencje, bergamotki. O gruszkach pisał Homer w „Odysei”, a Juliusz Cezar zajmował się ich uprawą w swoim ogrodzie. Gruszki najprawdopodobniej pochodzą z gorących, zwrotnikowych lasów azjatyckich, gdzie do tej pory rosną dziko. Powoli przyzwyczajały się do umiarkowanego, europejskiego klimatu i podbijały podniebienia mieszkańców Starego Kontynentu. Ich smak tak urzekł Europejczyków, że zaczęli doskonalić techniki szczepienia grusz i dzięki temu możemy dziś przebierać wśród blisko 60 odmian tych owoców, różniących się od siebie wielkością, kształtem i smakiem. Wbrew opiniom nie są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem, należy jedynie pamiętać, by bardzo dokładnie pogryźć każdy kawałek. Podczas kuchennych eksperymentów najczęściej wykorzystuje...
Dziś zaczynamy odkrywać go na nowo. Coraz częściej gości na naszych stołach i stał się synonimem elegancji, wyszukanego smaku i dbałości o zdrowie. Najpopularniejszą formą przygotowywania szpinaku jest uduszenie posiekanych liści na podsmażonych wcześniej czosnku i cebuli, doprawienie pieprzem, solą i ziołami, zabielenie całości śmietaną lub jogurtem albo podanie go z jajkiem sadzonym. Jednak to tylko podstawowa propozycja, bo szpinak można serwować na wiele sposobów. Świeży dodawać do sałatek. Jego młode, nieduże liście są chrupkie i bardziej wyraziste w smaku niż sałata. Wystarczy przed podaniem doprawić je sosem na bazie oliwy z oliwek, z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną czosnku. Szpinak sprawdzi się też jako nadzienie do placków z ciasta kruchego i francuskiego, pierożków...
To małe, pękate babeczki. W zależności od dodanych składników staną się albo słodkim ciasteczkiem, albo wytrawną bułeczką. Muffiny to najszybsze ciastko świata. To pierwsze samodzielne wypieki małych kucharzy w Ameryce. Błyskawiczne w wykonaniu i bardzo smaczne. Świetny pomysł na deser dla zapracowanych. Mogą być na słodko albo wytrawne. Z owocami, orzechami, czekoladą, serem, ziołami, boczkiem lub szynką. Czym różnią się od zwykłych babeczek (cupcake)? Po pierwsze – przygotowaniem ciasta. W przypadku muffin najpierw oddzielnie miesza się składniki mokre (na przykład olej, mleko, jajka), osobno zaś suche (mąka, proszek do pieczenia). Ciasta się nie miksuje, nie wyrabia ani nie uciera. Aby się udało, trzeba je tylko na koniec razem szybko i niezbyt dokładnie wymieszać. Składniki na...
Fioletowa sprężysta skórka i gruszkowaty kształt wyróżniały go wśród innych warzyw na straganie. Kupiłeś go, bo skusił cię swoim nietuzinkowym wyglądem, a teraz nie wiesz, co z nim zrobić? O bakłażanie śmiało można powiedzieć: warzywo niespodzianka. Dlaczego? Nazywają go oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste lub bakman. Patrząc na zastosowanie, myślimy o nim – warzywo, a tak naprawdę nim nie jest. W sensie botanicznym bakłażan to owoc, a dokładnie – jagoda. Botanicznymi zaskakującymi kuzynami oberżyny są m.in. ziemniak, pomidor, papryka, a co najciekawsze – tytoń! Ojczyzną bakłażana są Indie. Dzięki Maurom, którzy przez Bliski Wschód zawędrowali do Hiszpanii, poznali go Europejczycy. Podobnie jak ziemniak, bakłażan uprawiany był w Europie najpierw jako roślina ozdobna, a...
Najczęściej jadamy je na surowo – najlepiej, żeby były miękkie, dojrzałe i schłodzone. Melony pokrojone w kostkę lub plasterki są świetną przekąską. Sprawdzą się też jako deser i chłodnik. A zmiksowany miąższ dodany do drinków zrobi furorę na każdym przyjęciu. 
Trudno w to uwierzyć, ale słodkie melony należą do tej samej rodziny co ogórek, dynia czy cukinia. Choć kojarzą się raczej z klimatem tropikalnym, uprawia się je również w naszym kraju, i to od XVII w. Są dość wymagające, ale przy odrobinie wytrwałości można wyhodować je we własnym ogródku! Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego od słowa melopepon, co oznacza „miękkie jabłko”. Na świecie istnieje wiele odmian melona, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się między sobą wielkością,...
Lisica, liszka, lisiczka, stągiewka czy kurza noga – tak w różnych regionach nazywa się popularną kurkę. Sezon na kurki trwa od czerwca do października. Grzyby te znaleźć można zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych (bukowe, grabowe i dębowe). Występują gromadnie wśród ściółki leśnej, ukryte pod mchem lub stertą suchych liści, tworząc tzw. czarcie kręgi. W zależności od miejsca występowania owocniki kurki mają barwę od bladożółtej po rdzawożółtą. Kapelusze młodych okazów są wypukłe, z wiekiem robią się coraz większe i coraz bardziej wklęsłe, by u dorosłych grzybów uzyskać lejkowaty, pofalowany kształt. W smaku kurka jest delikatna, korzenna – w starszych okazach można wyczuć pieprzną nutkę, stąd też wzięła się ich nazwa pieprznik jadalny. To właśnie smak i aromat sprawiają, że...
Zioła w kuchni wabią aromatem i uwodzą smakiem. Wystarczy kilka gałązek lub liści świeżych ziół i sukces kulinarny murowany! Świeżo zerwane zioła potrafią ożywić każde danie. Wydobywają smak i dodają aromatu. Świetnie sprawdzają się również jako dekoracja potraw. Olejki eteryczne w nich zawarte mają też właściwości lecznicze. Warto zrobić sobie ogródek ziołowy na parapecie, tarasie lub balkonie, by ulubione gatunki mieć zawsze pod ręką. A jak możemy je wykorzystać? Zielona natka pietruszki ożywi smakowo i wizualnie każdą zupę – w szczególności rosół. Szczypiorek idealnie sprawdzi się w duecie z jajkami, twarogiem oraz majonezowymi sosami. Świeże listki bazylii można dodać do sałatek, sosów, farszów i dań z pomidorów. Cząber najlepiej komponuje się z pieczonym mięsem i zapiekankami....
Jak pogodzić obecne tempo życia z różnorodnym, odpowiednio zbilansowanym jadłospisem, którego cennym składnikiem powinny być warzywa? Aby sprostać tym wyzwaniom, Biedronka oferuje odpowiednio skomponowane, gotowe do spożycia zestawy świeżych sałat. Czasy, kiedy mając ochotę na sałatę, trzeba było kupić całą jej główkę, minęły bezpowrotnie, teraz nie musimy decydować się na jeden rodzaj tego zielonego warzywa. Biedronka, wpisując się w trendy rynkowe w zakresie popularyzacji zbilansowanej diety oraz obecności warzyw w codziennym menu, proponuje swoim klientom różne rodzaje mytych sałat, ich mieszanki, a także gotowe sałatki. Produkty nadają się do spożycia jako niewymagająca dodatkowego przygotowania przekąska bądź jako dodatek do głównych dań. Ich dostawcą jest działająca na...
Jagody, maliny, jeżyny… dziko rosnące smakołyki. Kto ich nie lubi? Żadne odmiany ogrodowe nie dorównują pod względem aromatu owocom leśnym. Walory smakowe, a dla niektórych również przyjemność ze zbierania, to niejedyne zalety leśnych owoców. To także bogactwo witamin, minerałów i błonnika oraz źródło najsilniejszych przeciwutleniaczy – antocyjanów, czyli barwników roślinnych czerwonych, fioletowych, niebieskich i czarnych. Zwalczają one wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu i procesy degeneracyjne komórek, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym: nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy i miażdżycy. Wzmacniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je i hamują odkładanie się złogów złego cholesterolu. Działają przeciwzakrzepowo i usprawniają przepływ krwi. Owoce leśne są bardzo...
Mięso drobiowe jest zdrowe, zawiera dużo substancji odżywczych oraz doskonale łączy się z różnymi dodatkami i przyprawami. Kurczaka można podawać w każdej postaci: pieczonego, duszonego, gotowanego, smażonego; na zimno i gorąco; na słodko i pikantnie. W staropolskiej kuchni mięso kurczaków serwowano z daktylami, rodzynkami, migdałami, pomarańczami, śliwkami itp. Podawano je z kolorowymi sosami: żółtym z szafranu lub z curry, czerwonym z wiśni lub czarnym z powideł śliwkowych. Gdy zapanowała moda na kuchnię francuską, a wraz z nią na dania faszerowane, na stołach królowały kurczęta nadziewane. Robiono z nich rolady i roladki z najrozmaitszymi nadzieniami i farszami. Mięso kurczaka to jeden z tych produktów, który miłośnikom gotowania i smakoszom daje wielkie pole do popisu, a do tego...
Jeśli potrzebujesz zastrzyku witamin i minerałów, sięgnij po smoothie. Ten orzeźwiający napój, przygotowywany z owoców z dodatkiem soku, wzbogaci twój jadłospis i doda ci energii. Smoothie (z ang. łagodny) to napój, który zawładnął rynkiem amerykańskim, a teraz szturmem zdobywa sympatyków wśród Europejczyków. Co sprawia, że ten orzeźwiający, owocowy lub warzywny koktajl jest tak wyjątkowy? Dobra moda na tzw. zdrowe odżywianie. Chcemy być zdrowsi, młodsi, szczuplejsi, a smoothie idealnie wpisuje się w ten model. To posiłek w szklance. Szybki i łatwy do przygotowania, a zarazem bardzo wartościowy – zawiera mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów, białek i zdrowych tłuszczów. Dodatkowo wygląda apetycznie i jest bardzo smaczny. Może idealnie zastąpić śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia...
Kiedy lato w pełni, a z nieba leje się żar, próżno szukać lepszego specjalisty w gaszeniu pragnienia. Delikatnie słodki, niesamowicie soczysty i orzeźwiający. Chyba żaden inny owoc nie kojarzy się z wakacjami tak jak arbuz! Pierwsze wzmianki na temat arbuza pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu. Za ojczyznę owocu uważa się Afrykę, gdzie rośnie on dziko. Do Europy dotarł w XII wieku za sprawą krzyżowców. Obecnie hodowanych jest ponad 1200 odmian arbuzów w blisko 100 krajach całego świata. Arbuz należy do rodziny dyniowatych, co prowokuje dyskusje na temat tego, czy jest owocem czy warzywem. Choć w przeszło 90 proc. składa się z wody, zawiera także witaminy i sole mineralne. Spożywanie tego owocu wzmacnia odporność organizmu i zwiększa koncentrację. Doskonale wpływa na kondycję...
To jedno z najbardziej wartościowych warzyw, pełne witamin i minerałów. Teraz – wczesnym latem – ma ich najwięcej. Ze względu na to, że kapusta świetnie daje się przechowywać, jest jedzona cały rok. Ale to ta pierwsza, młoda jest najpyszniejsza. Doskonale smakuje zarówno w surówkach, jak i w postaci soku. Świeże, poszatkowane liście można dodać do zup jarzynowych. Tradycyjnie przygotowuje się ją z koperkiem i młodą cebulką, ale wystarczy odrobina fantazji, by znany przysmak wystąpił w nowej odsłonie. Obecność kapusty w naszej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To oni sprowadzili do Europy to warzywo, które szybko zyskało uznanie mieszkańców starożytnej Grecji i Włoch. Kapusta uważana była tam za roślinę leczniczą. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na...
Delikatny i sycący przysmak prosto z patelni. Może być podany na słodko, pikantnie, z warzywami, a nawet z owocami morza. Wystarczą dwa jajka, patelnia i… to co mamy w lodówce. Omlet, czyli pulchny placek zrobiony z ubitych jaj, to w zasadzie danie międzynarodowe. Smaczny, pożywny i łatwy w przygotowaniu. Choć znany był już w starożytności, obecnie uważa się, że to specjalność kuchni francuskiej. Wśród rodzajów omletów najbardziej znany jest ten francuski. Klasyczny, z roztrzepanych jajek, smażonych na maśle tylko z jednej strony i rolowany podczas smażenia tak, by masa jajeczna warstwowo ścinała się na patelni. Dodatki układa się na gotowy omlet, po czym składa się go na pół. Omlet hiszpański, zwany tortillą, jest grubszy i zawiera więcej dodatków, smaży się go z dwóch stron,...
Sezon na truskawki rozpoczęty. Właśnie teraz smakują najlepiej, dlatego nie zwlekaj, tylko delektuj się tymi pełnymi witamin owocami. Truskawki to owoce wielu możliwości. Dobrze smakują zarówno na wykwintnej kolacji z czekoladą i szampanem, jak i w skromnym obiedzie, gdy są dodatkiem do makaronu i białego sera. Znakomicie komponują się z lodami, naleśnikami, omletami, goframi, a nawet ciastami i tortami. Można je dodawać do koktajli na bazie mleka i jogurtów. Świetnie uzupełniają smak sałatek z młodego szpinaku czy rukoli. Zadowolą także amatorów dań mięsnych. Truskawki pasują do ryb i każdego rodzaju mięsa. Ten niewielki owoc to istna bomba witaminowa. Chroni przed anemią, wzmacnia i odkwasza organizm i gasi pragnienie. Ma też właściwości odtruwające i oczyszczające. Zawiera witaminy...
Jędrna marchewka, krzepka kalarepka, młody bób, szczaw czy ziemniaki – młode warzywa to prawdziwa bomba witaminowa. Najsmaczniejsze u progu lata, idealne, by przygotować z nich zupy. Jeśli poszukujesz alternatywy dla monotonnych dań obiadowych czy niezdrowych fast-foodów, zachęcam do przygotowania kolorowych, pełnych aromatu zup z młodych warzyw. I niech cię nie zniechęci wizja stania przy garach. Te zupy są smaczne, niedrogie i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Zupy są źródłem niemal wszystkich składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, witaminy i minerały. Składniki te rozpuszczone w wodzie są szybko wchłaniane przez organizm i stają się źródłem łatwo przyswajalnej energii. Zawarty w nich błonnik ułatwia trawienie, daje uczucie sytości i zmniejsza przyswajanie tłuszczu...
Wiosna w pełni. Wszystko kwitnie, pachnie i zachęca do wyjścia w plener. Więc spakuj kraciasty koc, koszyk pełen smakołyków i ruszaj na piknik… Jedzenie na świeżym powietrzu to wspaniała forma spędzania czasu. Wystarczy trochę fantazji i na trawie możemy przygotować prawdziwą ucztę. Co zabrać na piknik? Oczywiście jedzenie. Dania mają być proste, łatwe w transporcie i odporne na wysokie temperatury, tak by nie uległy zepsuciu czy roztopieniu w czasie drogi. Ponadto powinny być tak przygotowane, by można je było konsumować bez użycia sztućców. Nie znaczy to jednak, że jesteśmy skazani na nieśmiertelny zestaw: pomidor i jajko na twardo. Na pikniku doskonale sprawdzą się tortille, babeczki, paszteciki i pieczone pierożki oraz najpopularniejsze... kanapki. Jednak nie szykujmy ich w domu....
Charakterystyczne grube, czerwono-zielone łodygi i kwaskowaty smak, który kojarzy się z dzieciństwem. Kompot z rabarbaru, robiony przez nasze babcie, nieraz gasił pragnienie w upalny dzień... Rabarbar znaczy „obcy znad Wołgi”, gdyż jego transport z Chin do Europy odbywał się właśnie tą rzeką. Nazwę swą zawdzięcza jednak Grekom i słowu „rhabarbaros”. W Polsce znany jest jako rzewień. Na całym świecie ta bylina uważana jest za warzywo. Wyjątkiem są Stany Zjednoczone, gdzie w 1974 r. zaliczono rabarbar do owoców, gdyż uznano, że tak jak inne frukty wykorzystuje się go do produkcji konfitur. Rabarbar ceniony jest przede wszystkim za swój kwaskowaty i orzeźwiający smak. Rewelacyjnie sprawdza się w słodkich potrawach. Komponując deser z rabarbarem, dobrze jego cierpkość przełamać dużą...
Podobno sekret smaku tego sera tkwi w tatrzańskiej roślinności, którą jedzą owce i której aromaty przenikają wraz z owczym mlekiem do oscypka. Twardy, słony, o wyraźnym posmaku wędzenia ser z owczego mleka, wyrabiany ręcznie na halach w pasterskich bacówkach i tylko w okresie wypasu i dojenia owiec, czyli od maja do października. Taki jest oscypek. Tradycje jego wyrabiania i recepturę polscy górale zawdzięczają pasterzom wołoskim, pochodzącym z Bałkanów, którzy już w XIV w. przywędrowali na Podhale. Oscypek w 2007 r. uzyskał status produktu regionalnego PDO, a tym samym UE określiła jego parametry i wyznaczyła miejsca, gdzie i jak może być wyrabiany. Pomimo to jest jednym z najczęściej podrabianych serów. Prawdziwe oscypki ważą od 60 do 80 dag i mierzą od 17 do 23 cm. Produkuje się...

Pages