Pieczarki tworzą świetny duet z czosnkiem i rozmarynem. Doprawione odrobiną pieprzu i soli będą niebanalnym dodatkiem do obiadu. Upieczone z gałązką tymianku i rozmarynu...
Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki. Chociaż na początku nie robi dobrego pierwszego, to warto dać jej jeszcze jedną szansę i spróbować wprowadzić do codziennego menu, bo jest tego...
Resort kultury opublikował wyniki naboru do programu „Teatr”. Analiza decyzji o finansowym wsparciu mówi więcej niż tysiące słów. Jak na dłoni, a wkrótce i na kontach...
Rzadko gra pierwsze skrzypce w kuchni, chociaż dodajemy go do wielu potraw. Z uwagi na niską cenę i łatwą dostępność uważany był niegdyś za warzywo pospolite i mało...
Limonka to kwaśna kuzynka cytryny, kojarzona głównie z meksykańskimi i azjatyckimi daniami oraz z drinkami alkoholowymi. W smaku jest bardzo aromatyczna, kwaśniejsza od cytryny,...
W tłusty czwartek razem z pączkami królują na naszych stołach, ale są także jednym z przysmaków karnawałowych. Idealnie przygotowane faworki muszą być lekkie, delikatne, posypane...
TEGO BOKSERA
Tomasz Włosok wcielił się w postać Jerzego Kuleja w produkcji „Kulej” w reż. Xawerego Żuławskiego. Aktor przyznaje, że systematycznie trenuje boks i że to świetna...
Znajdziesz ją w kuchniach całego świata. Podawana na surowo, duszona, smażona lub gotowana. Dzięki cebuli nawet proste potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Można zaryzykować...
Osada sprzed 2,8 tys. lat, arsenał Barbarzyńców sprzed 2 tys. lat, a także miecz należący do jednego z Wikingów pochodzący z czasów, gdy Polska się dopiero tworzyła – rok 2024...
Grecka musaka to smaczne danie dla wszystkich miłośników pożywnych i aromatycznych zapiekanek. Przepis na ten śródziemnomorski przysmak nie jest skomplikowany, więc bez trudu można przygotować...
Zielony kolor kardamonu kojarzy się z wiosną, ale wydobywający się z łupinki aromat nie pozostawia wątpliwości, że to przyprawa idealna na jesień i zimę. Wystarczy szczypta, by uwolnić delikatne...
Rozpoczął się karnawał, czas zabawy na balach, przyjęciach i domówkach. Przepis na udaną imprezę to nie tylko doborowe towarzystwo czy dobra muzyka. Ważne jest również karnawałowe menu, w ...
Wigilia to rodzinne spotkanie przy stole zastawionym potrawami, na które czekamy cały rok. Karp, pierogi, bigos postny, śledzie w oleju, kutia – to tradycyjne przysmaki, które niestety są tłuste i...
Pierniczki to nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia. Są idealnym dodatkiem do kawy, świetnym pomysłem na drobny upominek oraz pachnącą ozdobą choinki. Pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków to...
Jabłko to pierwszy owoc, którego próbujemy w dzieciństwie. Towarzyszy nam niemal przez całe życie. Jako przekąska do pracy, w formie szarlotki, kompotu czy soku do picia. Jest zawsze na wyciągnięcie...
Ziemniak to niezaprzeczalny król polskiego stołu. Warzywo uniwersalne. Gotowane, smażone czy pieczone, podawane w formie purée, frytek, pyz czy placków – w każdej postaci dobrze smakuje, a przy tym...
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata. W starożytności składany był w darze władcom i bóstwom. Dziś jest powszechnie stosowany w kuchni jako dodatek do ciast, wypieków, deserów. Jego magia...
Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego. Czerwona, żółta, a może zielona? Papryka doskonale sprawdzi się zarówno w...
Poprawia smak wielu potraw, rozgrzewa i wzmacnia organizm. Warto mieć w swojej kuchni to aromatyczne kłącze, z którego właściwości od wieków korzystają tradycyjna medycyna chińska i indyjska...