Chociaż nie jest tak powszechnie znana jak pizza czy pasta, stanowi jedno z najbardziej kuszących i smacznych dań włoskiej kuchni. Lekka, puszysta i aromatyczna focaccia jest...
Kapary to jeden z ciekawszych produktów pochodzenia roślinnego, który zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej. Te niepozorne zielone pączki kwiatów oferują więcej niż tylko...
Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą jednocześnie. Obok soli i pieprzu stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw niemal w każdym zakątku na ziemi. Nawet ci, którzy nie...
Dzieci za nią nie przepadają, dorośli zapominają o jej walorach i wybierają tęższe kapuściane głowy. Tymczasem brukselka odpowiednio przyrządzona może przekonać do siebie nawet zagorzałych...
Doskonały dodatek do wielu potraw. Są nie tylko pysznym, ale również zdrowym składnikiem w kuchni. Dzięki bogactwu minerałów i mikroelementów orzechy włoskie stanowią nieocenione...
To ostatni moment, by sięgnąć po świeże kolby kukurydzy i wzorem Inków, Azteków i Majów cieszyć się chrupiącymi, słodkimi, słonecznymi ziarenkami.
Jesienny omlet z kukurydzą i...
Od wieków przypisywano jej magiczne znaczenie, wierząc, że czerwone owoce odstraszają złe moce i zapewnią dobry urodzaj. Dlatego wplatano je w wieńce dożynkowe, a kobiety nosiły...
Cukinia to smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne warzywo z rodziny dyniowatych. W Polsce zaczęto ją uprawiać w latach 70. XX wieku i okazało się, że świetnie przyjęła się w...
Słodkie, ociekające sokiem albo jędrne, chrupiące i lekko kwaskowate. Gruszki są jednymi z bardziej lubianych polskich owoców. Dziesiątki odmian, smaków i barw. Wszystkie łączy jedno – fantastyczny...
Ratatouille, jedno z najsłynniejszych dań Prowansji, to kulinarny hołd dla prostoty i smaku. Danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Choć wywodzi się z kuchni ubogich...
Sezon na śliwki trwa od końca lipca do października. Są na wszystkich straganach w całej gamie kolorów – od zielonej, przez żółtą i czerwoną, aż do fioletowej...
Labneh to tradycyjny ser popularny w krajach Bliskiego Wschodu, choć gości w kuchniach na całym świecie. To nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, lecz także zdrowa alternatywa dla innych...
To symbol prostoty, świeżości i kreatywności w kuchni. Gazpacho nie wymaga gotowania, przygotowuje się je z surowych warzyw i podaje na zimno. To właśnie lato jest najlepszą porą...
Charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych, co sprawia, że stanowi cenny składnik zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom owoce borówki amerykańskiej...
Wielki wegetariański klasyk, którego przepis zmienia się w zależności od pory roku, wnosząc zapachy i kolory warzyw, które oferuje ogród. Zimne latem i gorące zimą.
Minestrone z...
Trwa sezon na czereśnie. Można wybierać wśród czerwonych, żółtych, a nawet czarnych odmian. Wszystkie są słodkie, aromatyczne, bogate w składniki odżywcze. To istne witaminowe bomby...
Są pyszne, piękne i bardzo zdrowe. Występują w różnych kolorach, choć najbardziej popularne są te czerwone. Słodkie i soczyste mogą być składnikiem nie tylko deserów, lecz także...
Smoothie to koktajl przygotowywany ze zmiksowanych owoców i warzyw. Napój ma gęstą, kremową konsystencję i występuje w różnych wariantach smakowych oraz kolorystycznych. Jest prosty w...
Prosta w przygotowaniu, pyszna i wartościowa. Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych wakacyjnych i sezonowych produktów. Tradycyjnie podsmażana z bułką tartą lub po prostu...