Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Dar natury zamknięty w twardej skorupce

Dodano: 15/10/2024 - Nr 42 z 16 października 2024

Doskonały dodatek do wielu potraw. Są nie tylko pysznym, ale również zdrowym składnikiem w kuchni. Dzięki bogactwu minerałów i mikroelementów orzechy włoskie stanowią nieocenione wsparcie dla Twojego organizmu, w szczególności w okresie jesienno-zimowym.

Risotto z burakami i orzechami włoskimi   

2 duże buraki 

250 g ryżu do risotto  

100 ml białego, wytrawnego wina 

500 ml bulionu warzywnego 

1 łyżka masła 

1 łyżka oliwy z oliwek 

1 cebula 

1 ząbek czosnku 

150 g orzechów włoskich 

20 g tartego parmezanu 

sól

pieprz 

roszponka lub inne drobne listki

Buraki umyj, osusz, owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku w temperaturze 200°, a następnie odstaw do wystygnięcia. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. 

Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zagotuj w garnku bulion, dodaj do smaku sól i pieprz oraz starte buraki.

     
32%
pozostało do przeczytania: 68%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze