Polskie produkty zyskują uznanie na zagranicznych rynkach. Jakość i unikalne walory smakowe polskich produktów

Polska żywność jest znana i ceniona nie tylko na rynkach Unii Europejskiej. Dzięki rosnącemu eksportowi krajowych firm polskimi smakołykami mogą zachwycać się konsumenci nawet w bardzo egzotycznych krajach.

Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej polski eksport produktów rolno-spożywczych wzrósł kilkakrotnie. W 2004 r. Polska sprzedała za granicę żywność za 5,2 mld euro. Natomiast w 2017 r. eksport żywności osiągnął wartość 27,3 mld euro. Wszystko wskazuje na to, że w ubiegłym roku padł kolejny rekord i wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych prawdopodobnie przekroczy 29 mld euro.
Polska jest europejskim i światowym liderem w produkcji drobiu,
[pozostało do przeczytania 83% tekstu]
Dostęp do artykułów: