Smaczne, wartościowe, dla każdego. Co wiesz o makaronie?

ŻYWIENIE [MAKARONY]

Dania z makaronem należą do najpopularniejszych potraw na świecie. Chętnie jedzą je kobiety i mężczyźni, starsi i młodsi, pod każdą szerokością geograficzną. Nic więc dziwnego, że makaron doczekał się nawet swojego międzynarodowego święta, które obchodzimy 25 października. Swoją popularność makaron zawdzięcza niezwykłym walorom smakowym, niezbyt wysokiej cenie, łatwości przygotowania i ogromnej użyteczności. Makarony, których doliczono się ponad 600 gatunków, można jeść na ciepło, na zimno, łączyć z różnymi innymi produktami: mięsem, rybami, owocami morza czy sezonowymi warzywami i owocami. Odpowiednio przyrządzony makaron może być głównym daniem, stanowić do niego dodatek, można dodać go także do zupy, wykorzystać jako składnik sałatki, zrobić z niego zapiekankę, a nawet smaczny deser.Pełnowartościowy posiłek Przy wyliczaniu zalet makaronu nie można zapomnieć o jego wartościach odżywczych. Makarony, podobnie jak inne produkty zbożowe, mogą stanowić
     
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze