Kraj miodem i winem płynący

OBEJRZYJ SIĘ ZA POLSKĄ \ LUBUSKIE

Gdzie można spróbować najlepszego polskiego wina? Na pewno w Lubuskiem. Szczepów, odmian i smaków jest tu pod dostatkiem. A jedno z głównych miast regionu, Gorzów Wielkopolski, położony jest na siedmiu wzgórzach niczym Rzym. Najciekawszą atrakcją regionu jest wycieczka szlakiem wina i miodu. Lubuskie winnice produkują wina na wysokim poziomie. Jest to rynek młody, ale coraz więcej Polaków smakuje tutejsze wyroby. Oprócz wina powstają domowej roboty octy, a na osłodę w pobliskich pasiekach zbiera się miód i wytwarza miody pitne, a także napoje miodowo-owocowe. Do typowych przysmaków regionalnych należy tradycyjny schab słubicki, kiełbasa żarska, salceson wiejski, nadnotecka kapusta i ogórki kiszone czy wojnowska ryba na kwaśno. W słodkościach królują ciasta: szarlotka z renetą landsberską, popularna strucla, inaczej strudel, oraz lubuskie pierniki. Na koniec spróbujmy coś z dań głównych – gołąbki w liściach winogronowych, lubuska kaczka faszerowana i farszówki
     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze