Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Złote jagody

Dodano: 19/11/2019 - Nr 47 z 20 listopada 2019

Jesienią już z oddali skrzą się w słońcu gałęzie oblepione pomarańczowymi kuleczkami. Małe, soczyste owoce dojrzewają we wrześniu, ale najlepiej i najłatwiej zbierać je po przymrozkach. Konfitura z rokitnika to prawdziwy superfood.   Wystarczy wyjść z domu, by przekonać się, jak wygląda rokitnik zwyczajny. Często jest sadzony na skwerkach w miastach, a także w przydomowych ogródkach, gdzie stanowi element dekoracyjny. Dziko rosnący rokitnik możemy w Polsce zobaczyć tylko na wybrzeżu i miejsca te są objęte ścisłą ochroną gatunkową. Rokitnik to kolczasty krzew lub niskie drzewko, obsypane mnóstwem kulistych, pomarańczowo-żółtych owoców. Spomiędzy nich wyrastają kolce i ciemnozielone liście, kształtem i kolorem przypominające listki drzewa oliwnego. Bo rokitnik zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych i podobnie jak oliwka, doskonale znosi wszelkie niedogodności. Niestraszne mu są temperatury minus 45 stopni, ale i upały do 40 stopni, potrzebuje

     
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze