Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Regionalne oblicza wigilijnych pierogów

Dodano: 16/12/2025 - Nr 51/52 z 17 grudnia 2025

Wigilijne pierogi tworzą różnorodną mozaikę regionalnych smaków. Stają się kulinarnym świadectwem tradycji, pamięci i rodzinnych zwyczajów, dzięki którym smak świąt może być w każdym domu wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju.

Zielone pierogi ze szpinakiem, łososiem i kremowym serem

Ciasto szpinakowe

500 g mąki pszennej (typ 450–500)

150 g świeżego szpinaku

2 łyżki oleju

180–220 ml gorącej wody

szczypta soli

Farsz

250 g łososia wędzonego

200 g serka śmietankowego typu Philadelphia

200 g szpinaku

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1 łyżeczka skórki z cytryny

1 łyżka posiekanego koperku

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

 

Przygotuj ciasto, umieszczając w blenderze szpinak i olej, a następnie zmiksuj całość na gładkie purée. W misce połącz mąkę z solą, wlej szpinakowe purée oraz wrzącą wodę i szybko połącz

     
26%
pozostało do przeczytania: 74%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze