Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Aromat, który odmienia potrawy

Dodano: 02/12/2025 - Nr 49 z 03 grudnia 2025

Kawa naturalna coraz częściej z filiżanki trafia na talerz jako pełnoprawny składnik kulinarny. Aromat świeżo zmielonych ziaren potrafi nadać daniom głębi, podkreślić ich charakter i zaskoczyć nieoczywistymi nutami smakowymi.

Pałki z kurczaka z aromatem kawy

 

8 pałek z kurczaka

1 opakowanie przyprawy do kurczaka lub ulubiona mieszanka (sól, papryka, czosnek, pieprz cayenne, kurkuma, curry)

100 ml pikantnego ketchupu

1 czerwona cebula

1 szklanka mocnego naparu kawy

1 kawałek kory cynamonu

3 łyżeczki oliwy z oliwek

3 sztuki goździków

1 łyżka kminu rzymskiego

3 łyżki brązowego cukru muscovado

200 g ryżu jaśminowego

 

Oprósz pałki z kurczaka przyprawą. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj cukier muscovado i karmelizuj. Wlej mocny napar kawy, dodaj cynamon, kmin rzymski, ketchup oraz goździki. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Zanurz kurczaki w

     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze