Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ząbek mocy

Dodano: 09/12/2025 - Nr 50 z 10 grudnia 2025

Czosnek od wieków króluje w kuchni jako aromatyczny dodatek, który potrafi odmienić smak każdej potrawy. Zimą zyskuje jednak drugie oblicze – staje się naturalnym wsparciem odporności i niezastąpionym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami.

Czeska zupa czosnkowa

 

2 całe główki czosnku i 2 ząbki 

1 duża cebula 

1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

5 ziemniaków

1 łyżeczka kminku

2 łyżki masła 

sól

pieprz 

2 łyżeczki majeranku

150 ml śmietanki 30%

świeża natka pietruszki 

2 łyżki tartego sera edam lub gouda

4 kromki bułki

1 łyżeczka oleju

 

Odetnij wierzchołki główek czosnku (tak aby odsłonić ząbki). Skrop je delikatnie olejem, owiń szczelnie folią aluminiową. Piecz w piekarniku około 25–35 minut w 180°C, aż czosnek będzie miękki, karmelowy i kremowy. Ostudź i wyciśnij upieczone ząbki – wyjdzie gładka pasta. Cebule i ziemniaki obierz i pokrój

     
30%
pozostało do przeczytania: 70%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze