Przetwory pomidorowe – by dłużej cieszyć się smakiem

Pomidor jest bezcenny, biorąc pod uwagę bogactwo składników odżywczych, jakie posiada i jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bardzo wartościowe są również wytwarzane z niego przetwory.




Końcówka jesieni w naszym klimacie oznacza częste opady i coraz chłodniejsze dni, osłabiające naszą odporność. Dlatego szczególnie w tym okresie warto zadbać o wzmocnienie organizmu, co można osiągnąć m.in. poprzez właściwe odżywianie.

W okresie jesienno-zimowym ważną rolę odgrywają warzywa i owoce, które są podstawą prawidłowej diety. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia zajmują one kluczowe miejsce. Jednak jesienią i zimą świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak, aromat, a nawet kolor. Z tego powodu w tym okresie rzadziej i mniej chętnie po nie sięgamy, a tym samym nasza dieta staje się uboższa w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze. Najlepszym przykładem takiego warzywa jest popularny pomidor, który powinien regularnie gościć w menu przynajmniej kilka razy w tygodniu. I jest na to sposób.


Równie wartościowe jak surowe

Chociaż ciągle powszechne jest przekonanie, że najzdrowsze są surowe warzywa i owoce, to eksperci ds. żywienia już od dawna wiedzą, że ich postać przetworzona może być równie wartościowa. Dotyczy to szczególnie przetworów pomidorowych, takich jak np. przecier, sok, pomidory w puszce, koncentrat bądź passata, które powstają z pomidorów zbieranych w szczycie sezonu, kiedy zawartość substancji odżywczych w świeżych pomidorach jest największa. Poddane pasteryzacji zachowują większość cennych witamin oraz mikro- i makroelementów. Nowoczesne technologie gwarantują, że proces pasteryzacji nie powoduje utraty substancji odżywczych w tych przetworach. Jest to niezwykle ważne, ponieważ zapewnia produktom bezpieczeństwo mikrobiologiczne, jednocześnie zachowując ich wysoką wartość...
[pozostało do przeczytania 59% tekstu]
Dostęp do artykułów: