Smacznego!. Nadwaga i złe nawyki jedzeniowe

Dodano: 11/04/2017 - Nr 15 z 12 kwietnia 2017

Medycyna [Zdrowe odżywianie]

„Czego nie zjesz, to cię nie zabije” – mawia mój lekarz. I ma rację, bo – jak wynika z badań – niemal połowa zgonów z powodu chorób układu krążenia, raka czy cukrzycy jest wynikiem złej diety. Tak naprawdę to nie jedzenie bezpośrednio zagraża naszemu zdrowiu i życiu. „Mordercza” jest otyłość. W Polsce cierpi na nią 60 proc. społeczeństwa i od lat obserwuje się tendencję wzrostową. Otyłość dotyka wszystkie warstwy społeczne i grupy wiekowe. A u dzieci i młodzieży ma już wręcz charakter epidemii. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Nadwagę ma już ponad 20 proc. najmłodszych. Jeszcze w latach 70. ubiegłego wieku nadmierną masę ciała miało niecałe 10 proc. uczniów. Specjaliści w dziedzinie żywienia przestrzegają, że jeżeli tak dalej pójdzie, to obecne młode pokolenie będzie w przyszłości częściej chorowało, a nawet krócej żyło niż ich rodzice. W ocenie prof. Jadwigi Chrzanowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wzrost nadwagi i otyłości wśród polskich
     
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze