Nowinki

Dodano: 17/08/2011 - Nr 33 z 17 sierpnia 2011

Czyszczenie żywności ozonem Omiatanie powierzchni produktów spożywczych gazowym ozonem pozwala oczyszczać ją z większości środków grzybobójczych, jakimi była kiedyś spryskana – to wynik pracy międzynarodowego zespołu naukowców. Fungicydy – chemikalia zabójcze dla szkodliwych pleśni i grzybów – chronią warzywa i owoce przed zakażeniem, ale konsumenci woleliby, żeby znikły, kiedy produkty przestają być towarami sklepowymi, a stają się jedzeniem. Naukowcy zdołali usunąć 35–64 proc. fungicydów z powierzchni bezpestkowych winogron. Warto jednak pamiętać, że bez względu na zastosowane technologie, tego rodzaju produkty należy po prostu myć przed spożyciem, o czym boleśnie przekonali się Niemcy tej wiosny. (Environmental Science &Technology)Im bliżej bieguna, tym większy mózg Mieszkańcy Północy mają większe mózgi niż bytujący bliżej równika – uznali uczeni, którzy zbadali 55 ludzkich czaszek z różnych części świata z okresu ok. 1800 r. Różnice nie są
     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze