Skarb z drzewa tysiąca zastosowań

Kulinaria [Kokos]

Orzech kokosowy jest owocem palmy kokosowej rosnącej w tropikalnym klimacie, głównie na wyspach Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Przez tubylców palma ta nazywana jest „drzewem życia” lub „drzewem tysiąca zastosowań”. Woda kokosowa wypełniająca wnętrze kokosowych orzechów pod względem biologicznym przypomina osocze. Podczas II wojny światowej, gdy brakowało krwi, stosowana była jako płyn do transfuzji.

Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Pozyskuje się z niego wiele produktów: olej kokosowy, wodę kokosową, mleczko kokosowe oraz sam miąższ. Im młodszy jest owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Młody kokos, nazywany białym, zbierany jest od 5. do 7. miesiąca dojrzewania, zaś brązowy dopiero w 12. miesiącu. W obu znajduje się woda kokosowa, czyli naturalny „napój izotoniczny”. Młody kokos może zawierać jej nawet 400 ml. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka. Do dziś w krajach słabo

     
17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze