SPÓŁKA NIE TYLKO CUKROWA. INWESTYCJE I MODERNIZACJE W POLSKIEJ BRANŻY PRZETWÓRCZEJ

Krajowa Spółka Cukrowa SA (KSC SA) powstała w 2002 r. i jest obecnie największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru buraczanego w Europie. Spółka realizuje strategię zakładającą dywersyfikację i optymalizację działalności, co ma zminimalizować ryzyko związane ze skutkami zniesienia kwot cukrowych w 2017 r. Dzięki realizacji strategii została utworzona Grupa Kapitałowa Krajowej Spółki Cukrowej SA, która jest jednym z największych producentów artykułów rolno-spożywczych w Polsce.

Na bazie KSC SA powstaje Krajowa Grupa Spożywcza, której utworzenie ogłosił minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jan Krzysztof Ardanowski, podczas tegorocznych Dożynek Prezydenckich w Spale. W skład Grupy Kapitałowej KSC SA wchodzą obecnie: Krajowa Spółka Cukrowa SA (marki: Polski Cukier, Polskie Przetwory) Największy w Polsce i ósmy w Europie producent cukru. Skupuje buraki cukrowe od ponad 15 tys. polskich gospodarstw rolnych. Cukrownie KSC SA przerabiają rocznie ok. 6 mln ton buraków uprawianych na areale ponad 100 tys. hektarów. W kampanii cukrowniczej 2018/2019 spółka wyprodukowała rekordowe 910 tys. ton cukru.

W skład koncernu wchodzi również zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego Polskie Przetwory z siedzibą we Włocławku

Krajowa Spółka Cukrowa SA oferuje w swoim portfolio produkty pod markami:

– „Polski Cukier”: cukier biały luzem, w kostkach, w saszetkach i stickach, cukier puder oraz szeroką gamę cukrów trzcinowych;

– „Polskie Przetwory”: ketchup, koncentrat pomidorowy, soki pomidorowe oraz sosy pomidorowo-warzywne;

Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie

Jeden z największych w Polsce producentów cukierków. Produkuje cukierki czekoladowe, praliny, galaretki, karmelki twarde i nadziewane. Do produkcji cukierków Pszczółka wykorzystuje to, co w naturze najlepsze: naturalne soki, miód, bakalie oraz delikatną czekoladę. Cukierki pod marką Pszczółka powstają w jednej z...
[pozostało do przeczytania 56% tekstu]
Dostęp do artykułów: