Smaki spotkań przy grillu. Kuchnia w plenerze – grillowe inspiracje dla każdego

KULINARIA [POTRAWY Z GRILLA]

Z początkiem maja rozpoczyna się ulubiony przez Polaków sezon grillowy. Grillowanie to nie tylko procedura pieczenia na ruszcie kiełbasek, karkówek, ryb czy warzyw, ale przede wszystkim sposób na wspólne spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Zwyczaj grillowania narodził się w obecnie znanej formie w latach 50. XX w. w Stanach Zjednoczonych. Do Polski moda na grilla dotarła znacznie później, dopiero w latach 90. Grillowanie, które zastąpiło wcześniej praktykowany zwyczaj pieczenia wbitej na kij kiełbasy nad ogniskiem, szybko stało się bardzo popularnym sposobem spędzania wolnego czasu. Polacy zaczęli grillować w przydomowych ogródkach, na działkach, nad wodą. Według badań firmy GFK* przeciętna impreza grillowa zorganizowana podczas długiego weekendu majowego trwa około 5 godzin. A uczestniczy w niej średnio 9 osób. I, co ciekawe, coraz częściej w tego typu imprezach uczestniczą dzieci i młodzież (w wieku 3–18 lat). Mając to na uwadze, warto zwrócić szczególną uwagę, co
     
17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze