Sezon ogórkowy

Hiszpańskie ogórki niewinne Dopiero we wtorek 31 maja hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks ogłosiła, że zakażone okrężnicą hiszpańskie ogórki nie są prawdopodobnie przyczyną fali zatruć z objawami zespołu hemolityczno mocznicowego nękających Niemców. Według niej, hiszpańskie ogórki były zakażone bakteriami Escherichia coli, ale nie szczepem EHEC 0104, który jest bezpośrednią przyczyną epidemii. Według Pruefer-Stocks alarm w kwestii hiszpańskich ogórków był jednak wszczęty słusznie, ponieważ ich spożywanie również stwarzało ryzyko zatrucia. Oburzeni Hiszpanie szacują straty wywołane bojkotem ich produktów na 200 mln euro tygodniowo.Jedz polskie produkty i myj ręce Na razie wszyscy specjaliści są zgodni, że Polacy nie mają się czego obawiać, o ile zachowają ostrożność i dbałość o higienę w obchodzeniu się z warzywami. Dopóki sytuacja nie zostanie wyjaśniona i opanowana, lepiej też unikać jarzyn zagranicznych. Według dr Haliny
17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gazetapolska.pl

W tym numerze