Najstarsza tłocznia win w historii

Dodano: 26/01/2011

Tłocznię stanowi szeroki na około metr gliniany zbiornik. Wokół niego i wewnątrz znaleziono duże ilości pestek i wyschniętych pozostałości po winogronach. Jak twierdzi Areshian, grona tłoczono w nim starą metodą udeptywania. Pozostałości po owocach poddano radiodatowaniu, dzięki czemu wiadomo, że pochodziły z okresu około 4000 lat przed Chr. Pojemność zbiornika nie była większa niż kilkanaście litrów. Pochodzące z niej wino służyło jedynie do celów rytualnych, powstawało więc na małą skalę. Biochemiczne ślady w pozostałościach moszczu mówią, że prasa służyła do produkcji soku, ale to, że chodziło o wino, nie wymaga dodatkowego dowodzenia. Bez możliwości chłodzenia soku albo znajomości pasteryzacji, procesy fermentacyjne musiały rozpocząć się niemal natychmiast. W okolicznych wioskach tradycje winiarskie nadal są bardzo żywe i od lat produkuje się tam trunek, choć częściej ze szczepów merlot i cabernet sauvignon. Podobnie jak w wypadku innych podobnych znalezisk, trudno ustalić do
     
46%
pozostało do przeczytania: 54%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze