Historia w zębie

Dodano: 01/05/2011 - Nr 18 z 4 maja 2011

Przedmiotem badań było prześledzenie, w jaki sposób konie reagowały na zmiany w środowisku i dostępną dietę. Rośliny, które jedzą te zwierzęta, zwłaszcza sztywna, bogata w celulozę trawa, wymaga długotrwałego rozcierania i przeżuwania, po to, by mogła zostać strawiona. Wymagało to wykształcenia zębów o charakterystycznej budowie, których powierzchnia może się ścierać i zawsze pozostaje szorstka, jak powierzchnia pilnika. Jest to jednak przystosowanie ewolucyjne, które pojawiło się z czasem, kiedy to konie zostały zmuszone przez zmiany klimatu i otoczenia do przejścia z diety złożonej z tropikalnych owoców i mięsistych liści na sztywne źdźbła trawy. Zdaniem Mihlbachera, tego rodzaju badania pozwalają analizować zmiany, które zachodziły w ciągu milionów lat – coś, czego przyrodnicy, badający żyjące obecnie gatunki, nie mogą zrobić. Według nich, zmiany w budowie zębów poszczególnych gatunków koni dokładnie korespondują z zachodzącymi w tym okresie zmianami klimatycznymi i środowiskowymi
     
60%
pozostało do przeczytania: 40%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze