Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kwiat kalafiora

Dodano: 11/07/2023 - Nr 28 z 12 lipca 2023

Najczęściej przyrządzamy go z masłem i bułką tartą i podajemy jako dodatek do drugiego dania lub samodzielną przekąskę. Ale apetyczne kalafiorowe różyczki można przygotowywać i podawać na różne sposoby: smażone w cieście, gotowane w zupie, pieczone w zapiekance lub blanszowane w sałatce.

Czy wiesz, że… Kalafior nazywany jest kapustą cypryjską – powstał ze skrzyżowania paru odmian dzikich kapust rosnących w basenie Morza Śródziemnego. Na polski stół trafił dzięki królowej Bonie. Jego nazwa wywodzi się z języka włoskiego cavolfiore, czyli „kapuściany kwiat”. Pozyskiwany jest tylko z uprawy rolniczej. Dostępne są także jego odmiany o innej barwie, na przykład kalafiory fioletowe o pikantniejszym smaku, zielone Ramonesco, których kwiaty przypominają muszle morskich ślimaków, a w smaku mają wyczuwalną nutę orzechową, oraz najrzadziej spotykane pomarańczowe. Podczas tradycyjnego gotowania warzywo traci witaminy, minerały oraz prawdziwy aromat. Lepiej więc
     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze