Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Jesienne kanie

Dodano: 18/11/2025 - Nr 47 z 19 listopada 2025

Wśród darów polskich lasów i łąk kania – znana też jako czubajka kania – należy do prawdziwych kulinarnych pereł. Zachwyca przede wszystkim subtelnym, lekko orzechowym smakiem. Od pokoleń obecna w polskiej kuchni, pojawia się zarówno w tradycyjnych daniach, jak i w nowoczesnych kulinarnych interpretacjach.

Kanie zapiekane z serem

 

8–10 kani

6 łyżek masła

6 łyżek startego żółtego sera

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

4 jajka 

1 łyżeczka oleju

 

Odetnij nóżki grzybów, pozostawiając same kapelusze. Dokładnie oczyść je pędzelkiem lub papierowym ręcznikiem, a następnie z obu stron posmaruj roztopionym masłem i oprósz solą. Ser żółty wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Kapelusze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż grzyby staną się lekko rumiane i chrupiące na brzegach. Gdy będą gotowe, do każdego kapelusza dodaj pół łyżeczki

     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze