Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Słodsza siostra jabłka

Dodano: 25/11/2025 - Nr 48 z 26 listopada 2025

Dla wielu osób persymona to owoc odkrycia – subtelny, słodki i niezwykle elastyczny kulinarnie. Warto poznać jej kulinarne oblicza – od prostych przekąsek po eleganckie, wyrafinowane dania. Bo kiedy już zagości w kuchni, szybko staje się jesienno-zimowym ulubieńcem.

Korzenny deser z persymoną i ricottą

3 persymony

2 łyżki masła klarowanego

3 łyżki gęstego miodu

1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej

1/2 łyżeczki cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka goździków

1/2 łyżeczki ziela angielskiego

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

100 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy lub likieru z gorzkich pomarańczy

garść niesolonych pistacji

250 g ricotty

 

Obierz persymony ze skóry i pokrój je w cienkie plasterki, najlepiej używając mandoliny lub ostrego noża. Rozetrzyj w moździerzu mieszankę przypraw korzennych. Posiekaj pistacje. Rozgrzej na patelni około

     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze