Rok wojny Tuska z wolnością
Areszty wydobywcze, tortury, wyłamywanie drzwi liderom opozycji, przymusowe karmienie przez rurkę w nosie politycznych wrogów, prucie szaf pancernych sędziów, wchodzenie ze służbami do TVP, a nawet...
Występują w trzech odmianach – białej, zielonej i fioletowej. Białe są łagodne w smaku, ale przed ugotowaniem trzeba je obrać, bo ich skórka jest łykowata. Smak zielonych i fioletowych jest bardziej wyrazisty, z lekko orzechową nutą.
Czy wiesz, że... Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4,5 tys. lat temu, stąd rozpoczęły podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Kolor szaragów zależy od ilości światła słonecznego, które dociera do nich podczas wzrastania. Białe uprawiane są bez dostępu światła w kopcach, zielone na słońcu, a fioletowe wystawiane są na światło słoneczne jedynie na krótki czas. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat. Aby właściwie ocenić ich świeżość, popatrzmy na ich końcówki, które powinny być wilgotne od wypływającego soku. Główki muszą byćSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]