Bezrobocie nadciąga nad Polskę
Tylko w pierwszym kwartale 2024 roku kilkadziesiąt dużych koncernów, zakładów i firm zapowiedziało zwolnienia grupowe, w każdym wypadku obejmujące po kilkaset osób. Od Jaworzyny Śląskiej po Goleniów...
Kiszona kapusta najczęściej kojarzy się z bigosem. Niesłusznie! Można z niej bowiem wyczarować dużo więcej smacznych potraw. A co więcej, aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie ta prosta kiszonka.
Czy wiesz, że... Kiszenie kapusty opiera się na fermentacji poszatkowanej kapusty z niejodowaną solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwają toksyny. Eliminują bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu. To naturalne antybiotyki. Na Bałkanach popularna jest kiseli kupus, czyli główka kapusty kiszona w całości. W Chorwacji przyrządza się z niej faszerowane mięsem gołąbki zwane „sarma” albo tzw. sałatkę zimową, czyli pokrojone w duże kawałki kiszone liście, posypane wędzoną papryką w proszku i polane oliwą. Często kapustaSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl