Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Wokół chleba

Dodano: 02/04/2024 - Nr 14 z 03 kwietnia 2024

Pięknie wypieczona, rumiana i chrupiąca skórka, sprężysty miąższ oraz niepowtarzalny zapach chleba to trio, któremu trudno się oprzeć. Jest częścią naszego  codziennego jadłospisu i naszej tradycji.  Prosta receptura oraz cierpliwość podczas wyrabiania i wyrastania, ot – i cała tajemnica chleba.

Domowy razowy chleb na drożdżach  

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 14 g  drożdży instant 2 łyżeczki soli 70 g siemienia lnianego 80 g pestek słonecznika 350 ml ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżka oliwy

Mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Umieść w misce miksera. Stopniowo dodawaj przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiaj przez 20 minut. Pod koniec dodaj siemię lniane i 70 g pestek słonecznika. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut, aż ciasto podwoi  objętość. Przełóż do keksówki (24 cm x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta przetrzyj wilgotną dłonią, posyp pozostałymi  pestkami słonecznika i lekko je

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze