Kto zapłaci rachunek?

Dodano: 19/02/2013 - Nr 8 z 20 lutego 2013

Programy te mają na celu edukację społeczeństwa, niby chcą uczyć zdrowego odżywiania się. Człowiek włącza telewizję – tu śliczna pani prezentuje kuchnię francuską, a tam zamaszysty Anglik szykuje zdrową potrawę z jakiegoś zielska naszpikowanego boczkiem. Polacy też są nie od macochy. Potężna panna z obfitym biustem, latorośl króla lodów Grycana, prowadzi konkurs pieczenia ciasta. Zaraz, zaraz, gdzieś już widziałam identyczny program – w BBC, a może w jakiejś amerykańskiej stacji? Nasz świat, w tym nasz kraj, jest nękany kryzysem, ludzie są coraz ubożsi, więc trzeba ich zmobilizować i nakłonić do wydawania pieniędzy na żarcie. Temu służą mnożące się w postępie geometrycznym audycje kulinarne. I nie chodzi o wzbudzenie apetytu na gotowanie, bo to wyższa szkoła jazdy, tylko na jedzenie. – Kiedy oglądam taką audycję, to od razu chce mi się jeść, nawet jak jestem po obiedzie – skarży się pewna młoda osoba, która właśnie się odchudza. Koncerny żywnościowe inwestują w takie programy duże
     
49%
pozostało do przeczytania: 51%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze