Chleb Azteków

Kulinaria [Tortilla]

Tortilla to jeden z najważniejszych elementów kuchni meksykańskiej. Okrągły płaski placek kukurydziany o średnicy od kilku do nawet 30 centymetrów pochodzi z czasów prekolumbijskich i stosowany jest jako pieczywo lub baza do innych potraw.

Tradycyjna tortilla liczy sobie już ponad 12 tysięcy lat. Pierwotnie stanowiła podstawowy element diety starożytnych Azteków i Majów. Gdy na kontynent południowoamerykański dotarli konkwistadorzy, od razu zakochali się w płaskich plackach, zwanych przez tubylców „tlaxcalli”. To oni zmienili jego nazwę na tortilla i przywożąc przepis do Europy, rozpowszechnili go na całym świecie. Gdy tortilli spróbowali konkwistadorzy, była ona wytwarzana wyłącznie w tradycyjny sposób – z mąki kukurydzianej. Wersje pszenne wprowadzono dopiero wtedy, kiedy Hiszpanie sprowadzili pszenicę na Nowy Kontynent. Za twórców tlaxcalli uznaje się Azteków, dla których kukurydza, z której pieczono tortille, była nie tylko jedzeniem, ale też symbolem.

     
16%
pozostało do przeczytania: 84%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze