Czy makaron jest Włochem?

Kulinaria [Nitki, wstążki, świderki...]

Długi i krótki. W kształcie wstążek, kokardek, gniazd, świderków, kolorowy albo czarny. Kto wpadł na pomysł, by połączyć mąkę z jajkami i wodą i tak przygotowane ciasto ususzyć?   Makaron można przyrządzać na różne sposoby, wybierając jego kształt spośród wielu – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti czy penne, przez tagliatelle, papardelle, lasanie po mniej u nas popularne garganelli czy trofie. I choć to Włosi do perfekcji opanowali sposób wytwarzania makaronu, tworząc blisko sto jego gatunków, to jego historia sięga 4 tys. lat i rozpoczęła się w neolitycznej wiosce nad brzegami Żółtej Rzeki w Chinach. To dowód, że makaron to jeden z najstarszych produktów żywnościowych. Jak zatem dotarł do Italii? Najprawdopodobniej stało się to za sprawą Arabów, którzy pierwsi suszyli makaron w celu długotrwałego przechowywania. Sam proces produkcji bardzo się zmienił na przestrzeni lat, jednak makaron pozostał tą samą prostą mieszanką pszenicy durum i wody. We Włoszech do
     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze