Czy makaron jest Włochem?

Długi i krótki. W kształcie wstążek, kokardek, gniazd, świderków, kolorowy albo czarny. Kto wpadł na pomysł, by połączyć mąkę z jajkami i wodą i tak przygotowane ciasto ususzyć?
 
Makaron można przyrządzać na różne sposoby, wybierając jego kształt spośród wielu – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti czy penne, przez tagliatelle, papardelle, lasanie po mniej u nas popularne garganelli czy trofie. I choć to Włosi do perfekcji opanowali sposób wytwarzania makaronu, tworząc blisko sto jego gatunków, to jego historia sięga 4 tys. lat i rozpoczęła się w neolitycznej wiosce nad brzegami Żółtej Rzeki w Chinach. To dowód, że makaron to jeden z najstarszych produktów żywnościowych. Jak zatem dotarł do Italii? Najprawdopodobniej stało się to za sprawą Arabów, którzy pierwsi suszyli makaron w celu długotrwałego przechowywania. Sam proces produkcji bardzo się zmienił na przestrzeni lat, jednak makaron pozostał tą samą prostą mieszanką pszenicy durum i wody. We Włoszech do przygotowania świeżego makaronu dodaje się także mąkę z pszenicy miękkiej typu 0, ale do produkcji suchego makaronu stosuje się tylko semolinę z pszenicy durum. To właśnie semolina z twardej pszenicy zawiera twardy gluten, który pozwala ugotować suchy makaron al dente, czyli jędrnie, sprężyście, z lekko twardym środkiem. Dla polepszenia walorów smakowych, a także estetycznych, do makaronów dodaje się różne naturalne barwniki (sok z buraków, szpinak, pomidory, czarny barwnik z kałamarnic). Nie bez znaczenia jest także jego kształt. We włoskiej kuchni to właśnie on wpływa na to, z czym go podamy. A możliwości jest mnóstwo – choćby tagliatelle pasują do gęstych sosów śmietanowych, penne do mięsno-warzywnych. Większe, o bardziej złożonym kształcie, na przykład fusilli, czyli świderki, czy farfalle – kokardki, wykorzystywane są do zapiekanek i sałatek, a te drobne do zup. Do tej pory trwa spór o to, kto i kiedy pierwszy przyrządził makaronowe danie. Nikt nie ma za to wątpliwości...
[pozostało do przeczytania 56% tekstu]
Dostęp do artykułów: