Słone kwiatowe pączki

Kulinaria [Kapary]

Ich charakterystyczny musztardowo-pieprzny smak uwielbiają mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Pączki kwiatowe kapara ciernistego zbiera się, gdy są jeszcze całkiem zamknięte. Kiedy pierwsze płatki rozchylają się, a pączki zaczną się otwierać, jest już za późno. Kapary można podawać jako przekąskę lub wykorzystać do doprawienia potraw. Kto raz ich spróbował, na zawsze je zapamięta. Kapary dziko rosnące, niemal jak chwasty, spotykamy w wielu miejscach podczas wakacyjnych wyjazdów na południe Europy. Rosną we Włoszech, w Chorwacji i na Malcie. Lubią wysokie temperatury. To bardzo wytrzymała roślina, rosnąca nawet na nieurodzajnej glebie. Wysiewa się sama, nikt o nią nie dba. Ma delikatne i nietrwałe, szybko więdnące kwiaty. W miejscach, gdzie ludność zajmuje się zbieraniem kaparów i je przetwarza, ciężko jest spotkać kwiaty i owoce tej rośliny, gdyż zazwyczaj wszystkie zrywane są na etapie powstawania pączków kwiatowych. W sklepach można kupić dwa rodzaje kaparów w
     
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze