Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Słodycz z drzewa

Dodano: 28/01/2020 - Nr 5 z 29 stycznia 2020

Złocisty i gęsty płyn, spływający na talerz z góry puszystych pancakesów, czyli naleśników amerykańskich. To syrop klonowy –  naturalny specjał kanadyjskiej i amerykańskiej kuchni. Odkryty przez rdzennych mieszkańców Ameryki powoli zdobywa coraz większą popularność również u nas.   Bursztynowy syrop klonowy jest produktem całkowicie naturalnym, powstaje bez użycia środków chemicznych. Światowym liderem w produkcji tego przysmaku jest Kanada, a dokładnie prowincja Quebec, w której powstaje ponad 70 proc. czystego syropu klonowego. Płynne złoto Kanady charakteryzuje się słodkim, głębokim, unikatowym smakiem. Jedni określają go jako lekko przypalony, kwiatowo-owocowy karmel, innym zaś przypomina delikatny miód z nutą kawy.W kuchni kanadyjskiej ma szerokie zastosowanie, a kulinarne nawyki Kanadyjczyków mogą niektórych zdziwić. Typowe śniadanie to buteleczka syropu, plastry szynki lub bekonu i naleśniki. Syrop klonowy jest doskonałym zamiennikiem cukru i słodzików –

     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze