Słodycz z drzewa

Kulinaria (Syrop klonowy)
Złocisty i gęsty płyn, spływający na talerz z góry puszystych pancakesów, czyli naleśników amerykańskich. To syrop klonowy –  naturalny specjał kanadyjskiej i amerykańskiej kuchni. Odkryty przez rdzennych mieszkańców Ameryki powoli zdobywa coraz większą popularność również u nas.   Bursztynowy syrop klonowy jest produktem całkowicie naturalnym, powstaje bez użycia środków chemicznych. Światowym liderem w produkcji tego przysmaku jest Kanada, a dokładnie prowincja Quebec, w której powstaje ponad 70 proc. czystego syropu klonowego. Płynne złoto Kanady charakteryzuje się słodkim, głębokim, unikatowym smakiem. Jedni określają go jako lekko przypalony, kwiatowo-owocowy karmel, innym zaś przypomina delikatny miód z nutą kawy.W kuchni kanadyjskiej ma
16%
pozostało do przeczytania: 84%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@www.gazetapolska.pl

W tym numerze