Zielone bukiety w środku zimy

Kulinaria [Brokuły]

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Nazywane są też zielonym kalafiorem albo kapustą szparagową. Mają delikatny smak i możemy wkomponować je w wiele potraw. Warto jednak wiedzieć, jak je dobrze przygotować, tak by nie straciły swoich cennych właściwości. Brokuły są warzywami z rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzą z Cypru i są efektem eksperymentalnych upraw antycznych ogrodników. Nie ma brokułów dziko rosnących – znane nam warzywo jest efektem selekcji i wieloletniej hodowli Brassica Oleracea, czyli małego, dziko rosnącego ziela z basenu Morza Śródziemnego. Brassica Oleracea jest również protoplastą kilku innych warzyw, takich jak jarmuż, brukselka, kalafior czy kalarepa.  Nad Wisłę brokuły dotarły w XIV wieku, jednak nie zyskały uznania. Na kolejne odkrycie musiały czekać do XXI wieku, gdy świat ogarnęła moda na zdrowe odżywianie. Co ciekawe, ogólnoświatowy trend na brokuły narodził się nie w ich ojczyźnie, ale po drugiej stronie oceanu, w
     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze