Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Zielone bukiety w środku zimy

Dodano: 21/01/2020 - Nr 4 z 22 stycznia 2020
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Nazywane są też zielonym kalafiorem albo kapustą szparagową. Mają delikatny smak i możemy wkomponować je w wiele potraw. Warto jednak wiedzieć, jak je dobrze przygotować, tak by nie straciły swoich cennych właściwości. Brokuły są warzywami z rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzą z Cypru i są efektem eksperymentalnych upraw antycznych ogrodników. Nie ma brokułów dziko rosnących – znane nam warzywo jest efektem selekcji i wieloletniej hodowli Brassica Oleracea, czyli małego, dziko rosnącego ziela z basenu Morza Śródziemnego. Brassica Oleracea jest również protoplastą kilku innych warzyw, takich jak jarmuż, brukselka, kalafior czy kalarepa.  Nad Wisłę brokuły dotarły w XIV wieku, jednak nie zyskały uznania. Na kolejne odkrycie musiały czekać do XXI wieku, gdy świat ogarnęła moda na zdrowe odżywianie. Co ciekawe, ogólnoświatowy trend na brokuły narodził się nie w ich ojczyźnie, ale po drugiej stronie oceanu, w
     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze