Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Wielkanocne ciasto wyjątkowe

Dodano: 26/03/2024 - Nr 13 z 27 marca 2024

Stanowi prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu. Jest symbolem dobrej zabawy i przyjemnego spędzania czasu z bliskimi, a każda rodzina ma swój ulubiony przepis  na wyjątkowy wielkanocny mazurek.  

Mazurek różany  ciasto: 70 g zimnego masła 180 g mąki krupczatki 20 g mąki migdałowej 1 jajko 1 ugotowane żółtko jajka  70 g cukru pudru szczypta soli nadzienie: 200 g malin mrożonych 50 g cukru 1 łyżka wody różanej 3 listki żelatyny 200 ml śmietanki 36% 200 g białej czekolady 150 g konfitury różanej 2 łyżki płatków migdałowych suszone płatki róży

Oba rodzaje mąki, cukier puder i sól przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiaj ręcznie do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko i ugotowane żółtko, zagnieć gładkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkowuj na grubość około 5–6 mm, następnie wyłóż nim spód oraz boki formy. Ciasto na dnie podziurkuj

     
34%
pozostało do przeczytania: 66%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze