Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Romantyczna kolacja dla dwojga

Dodano: 08/02/2023 - Nr 6 z 08 lutego 2023

Jak romantycznie, a zarazem oryginalnie spędzić walentynkowy wieczór? Kolacja we dwoje będzie doskonałym pomysłem. Najlepiej jeśli zostanie przygotowana samodzielnie z dodatkiem dostępnych w kuchni afrodyzjaków.

Czy wiesz, że... Nazwa „afrodyzjak” pochodzi od imienia Afrodyty, greckiej bogini miłości, która narodziła się z morskiej piany. Dlatego to w morzu szukano substancji poprawiających miłosne moce. Zawarte w owocach morza pierwiastki – cynk i selen – korzystnie wpływają na libido. Najbardziej znanym afrodyzjakiem są ostrygi, ale podobne właściwości przypisuje się też pozostałym owocom morza. Najsłodszym z afrodyzjaków jest czekolada. Dzięki niej wzrasta w mózgu poziom serotoniny oraz endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia.  Produktów, którym przypisuje się moc afrodyzjaków, jest w naszej kuchni więcej. Należą do nich bogate w potas oraz witaminy E i B szparagi, pełne witaminy C truskawki czy będący źródłem wzmacniającej cytruliny
     
44%
pozostało do przeczytania: 56%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze