Odstraszyć wampira. Śmierdzące warzywo

Dodano: 16/11/2022 - Nr 46 z 16 listopada 2022
FOT. ADOBE STOCK
FOT. ADOBE STOCK

ŚRODOWISKO [5 tys. lat czosnku]

Czosnek można dziś spotkać w każdym sklepie spożywczym. Nie da się wyobrazić sobie życia bez tego warzywa. Nic dziwnego – jako ludzkość jemy go już tysiące lat i od tylu przypisujemy mu również magiczne i lecznicze właściwości.

Nastała jesień. Pogoda jest zmienna i trudno przewidzieć, jak się najlepiej ubrać. Zmienne warunki pogodowe to najprostszy sposób, by się przeziębić. O tym, że sezon na katar, zapalenie gardła, gorączkę i kaszel jest w pełni, możemy przekonać się, oglądając dowolny blok reklamowy w telewizji. Na 10 spotów 8 to różnego rodzaju medykamenty. Tymczasem wiele osób – szczególnie starszych – sięga po sprawdzone antybakteryjne sposoby i zaczyna... żuć czosnek. To z kolei sprawia, że w miejscach publicznych czasami możemy poczuć... zapach sezonu grypowego.

Lekarstwo na wszystko 

Od tysięcy lat czosnkowi przypisywano właściwości lecznicze. W naszej szerokości geograficznej wiara w nie jest szczególnie

     
11%
pozostało do przeczytania: 89%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze