Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Najlepiej smakuje, kiedy liście i łodygi są najdelikatniejsze, a korzeń mały – wtedy nie wymaga zbyt intensywnej obróbki. Jej piękny wygląd pobudzi nasze kubki smakowe, a bordowy kolor łodyżek i intensywna zieleń liści stworzą niezwykle dekoracyjne dania.
Czy wiesz, że... Botwina to nie tylko baza do botwinki czy chłodników. Jej zblanszowane listki można dodawać do różnych dań, na przykład zrobić z nich farsz do pierogów czy naleśników, a nawet kasz czy ryżu. Z większych liści da się przygotować gołąbki. Botwinę można też jeść na surowo w sałatkach, skropioną dressingiem na bazie oliwy i octu balsamicznego. Doskonale komponuje się z fetą, mozzarellą, oscypkiem i serkiem kozim. Idealnie łączy się z owocami cytrusowymi i orzechami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do koktajli bazujących na maślance, kefirze bądź jogurcie. Botwina zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze jest niebezpieczny dla zdrowia. Dlatego do potraw z botwiną dodajemy
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]