Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Seler naciowy jest niskokaloryczny, a składniki odżywcze zawarte w jego łodygach gwarantują dostarczenie porządnej porcji witamin. Jego właściwości ceniono już w starożytności, gdy wieńcami z liści i łodyg selera dekorowano głowy zwycięzców igrzysk nemejskich w Grecji.
Czy wiesz, że... W średniowieczu odmiany selera naciowego były bardzo gorzkie i stosowano go w leczeniu reumatyzmu, dny moczanowej, bólu zębów i artretyzmu. Używany był też jako lek uspokajający i afrodyzjak. Seler naciowy pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspomaga procesy trawienne. Nadaje się do jedzenia na surowo lub jako baza koktajlów. Idealnie komponuje się z owocami oraz warzywami. Drobno posiekany seler naciowy można dodawać do sałatek i twarożków. Doskonale smakuje przygotowany na parze, pieczony, duszony w gulaszach oraz zapiekankach i gotowany w zupach. Seler naciowy należy trzymać w lodówce, zawinięty w plastikową torebkę. Przed spożyciem należy go
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]