Zielone chrupiące łodygi

Dodano: 12/01/2022 - Nr 2 z 12 stycznia 2022

Kulinaria [Seler naciowy]

Seler naciowy jest niskokaloryczny, a składniki odżywcze zawarte w jego łodygach gwarantują dostarczenie porządnej porcji witamin. Jego właściwości ceniono już w starożytności, gdy wieńcami z liści i łodyg selera dekorowano głowy zwycięzców igrzysk nemejskich w Grecji.

Czy wiesz, że... W średniowieczu odmiany selera naciowego były bardzo gorzkie i stosowano go w leczeniu reumatyzmu, dny moczanowej, bólu zębów i artretyzmu. Używany był też jako lek uspokajający i afrodyzjak. Seler naciowy pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspomaga procesy trawienne.  Nadaje się do jedzenia na surowo lub jako baza koktajlów. Idealnie komponuje się z owocami oraz warzywami. Drobno posiekany seler naciowy można dodawać do sałatek i twarożków. Doskonale smakuje przygotowany na parze, pieczony, duszony w gulaszach oraz zapiekankach i gotowany w zupach. Seler naciowy należy trzymać w lodówce, zawinięty w plastikową torebkę. Przed spożyciem należy go
     
50%
pozostało do przeczytania: 50%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze