Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Królowa jesieni

Dodano: 13/10/2021 - Nr 41 z 13 października 2021

Jesienne dynie – piżmowa, makaronowa, prowansalska, hokkaido czy olbrzymia – mają różne kształty, kolory i rozmiary, ale wszystkie łączy delikatny, subtelny smak, znakomite właściwości odżywcze i zdrowotne oraz mnóstwo zastosowań kulinarnych.

Najwięcej dyni uprawia się w USA. Ulubionym sposobem przygotowywania dyni przez pierwszych amerykańskich osadników było wypełnianie wydrążonego warzywa mlekiem wymieszanym z przyprawami, a następnie zapiekanie. Dziś w sklepach znajdziemy m.in. dyniową herbatę, chipsy, piwo, a nawet odświeżacze powietrza. Pieczona dynia jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, past warzywnych, kremów, zup oraz dań słodkich, na przykład ciast, babeczek, serników, puddingów. Przed przetwarzaniem dyni należy usunąć pestki oraz włóknisty miąższ. Można ją gotować, podsmażać, piec, robić na parze. Dynię można również zamrozić surową w kawałkach lub w formie puree. Najchętniej łączona jest z ostrą papryczką chili, cynamonem, gałką
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze