Ruda WRON-a rozdrażniona
– PiS nie podsłuchiwał Lewicy, a stało się to za Tuska – mówi zirytowany poseł tego ugrupowania. Na Lewicy nikt nie wierzy, że posiedzenie jej klubu podsłuchało się samo. Wcześniej Tusk wykorzystał...
Opuncja figowa, znana też jako figa kaktusowa lub indyjska, jest owocem kaktusa. Owalne jagody występują w kolorach od zielonego, przez żółty, aż do czerwonego. Ich soczysty i słodki z kwaskowatą nutą miąższ jest świetnym sposobem na orzeźwienie w ciepłe dni.
Ciekawostki: Opuncja figowa to gatunek jadalnego kaktusa pochodzący z Meksyku. Przez Azteków była traktowana jako święta roślina. Do Europy sprowadzona przez Krzysztofa Kolumba, występuje na słonecznej Sycylii, w Hiszpanii i Portugalii. Rośnie w postaci krzewów lub drzew. Jadalne są jej owoce, liście i kwiaty. Z pokrytych kolcami, spłaszczonych, zielonych liści o fioletowym odcieniu przygotowuje się przede wszystkim sałatki. Najlepiej smakują po ugotowaniu, stają się miękkie i zyskują pikantny smak. Łączy się je z produktami o mniej wyrazistym smaku, na przykład z ryżem i kaszami, fasolą lub szparagami. Owoce opuncji figowej pokrojone na drobne kawałki dodaje się do sałatek z seremSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl