Kaktus na talerzu

Kulinaria [Opuncja figowa]

Opuncja figowa, znana też jako figa kaktusowa lub indyjska, jest owocem kaktusa. Owalne jagody występują w kolorach od zielonego, przez żółty, aż do czerwonego. Ich soczysty i słodki z kwaskowatą nutą miąższ jest świetnym sposobem na orzeźwienie w ciepłe dni.

Ciekawostki: Opuncja figowa to gatunek jadalnego kaktusa pochodzący z Meksyku. Przez Azteków była traktowana jako święta roślina. Do Europy sprowadzona przez Krzysztofa Kolumba, występuje na słonecznej Sycylii, w Hiszpanii i Portugalii. Rośnie w postaci krzewów lub drzew. Jadalne są jej owoce, liście i kwiaty. Z pokrytych kolcami, spłaszczonych, zielonych liści o fioletowym odcieniu przygotowuje się przede wszystkim sałatki. Najlepiej smakują po ugotowaniu, stają się miękkie i zyskują pikantny smak. Łączy się je z produktami o mniej wyrazistym smaku, na przykład z ryżem i kaszami, fasolą lub szparagami. Owoce opuncji figowej pokrojone na drobne kawałki dodaje się do sałatek z serem
     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze