Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Opuncja figowa, znana też jako figa kaktusowa lub indyjska, jest owocem kaktusa. Owalne jagody występują w kolorach od zielonego, przez żółty, aż do czerwonego. Ich soczysty i słodki z kwaskowatą nutą miąższ jest świetnym sposobem na orzeźwienie w ciepłe dni.
Ciekawostki: Opuncja figowa to gatunek jadalnego kaktusa pochodzący z Meksyku. Przez Azteków była traktowana jako święta roślina. Do Europy sprowadzona przez Krzysztofa Kolumba, występuje na słonecznej Sycylii, w Hiszpanii i Portugalii. Rośnie w postaci krzewów lub drzew. Jadalne są jej owoce, liście i kwiaty. Z pokrytych kolcami, spłaszczonych, zielonych liści o fioletowym odcieniu przygotowuje się przede wszystkim sałatki. Najlepiej smakują po ugotowaniu, stają się miękkie i zyskują pikantny smak. Łączy się je z produktami o mniej wyrazistym smaku, na przykład z ryżem i kaszami, fasolą lub szparagami. Owoce opuncji figowej pokrojone na drobne kawałki dodaje się do sałatek z serem
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]