Owoce pełne słońca

Kulinaria [Brzoskwinie]

Słodkie, soczyste, o pięknym kolorze. Kuszą smakiem i zapachem, budzą przyjemne skojarzenia z wakacjami i promieniami słońca. To jedne z najzdrowszym owoców, stymulują produkcję serotoniny, hormonu szczęścia.

Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie były uprawiane już 4000 lat temu. Około 300 r. p.n.e. dotarły do Grecji. W XVI wieku roślina ta znalazła się na Wyspach Brytyjskich, skąd rozpowszechniła się na inne kontynenty. W wielu kulturach świata brzoskwinia uznawana jest za symbol płodności i skuteczny afrodyzjak. Drzewo brzoskwini należy do gatunku różowatych. Istnieje aż 2000 jego odmian. Niektóre odmiany brzoskwini mogą być pozbawione swojego charakterystycznego „owłosienia”. Tak jest w wypadku najbardziej popularnej odmiany brzoskwini, jaką jest nektarynka, której skórka jest zupełnie gładka. Najwięcej dobroczynnych składników ukrytych jest pod skórką. Dlatego warto brzoskwinie zjadać wraz z nią. Owoce te źle znoszą transport i nieodpowiednie
     
46%
pozostało do przeczytania: 54%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze