Jędrna i krzepka – czyli kalarepka

Kulinaria [Kuzynka kapusty]
Jedno z najbardziej niedocenianych przez nas warzyw. Nawet jeśli kupimy kalarepę na targu, to nie bardzo wiemy, jak ją przyrządzić. Tymczasem zarówno bulwy o delikatnym, słodko-pikantnym miąższu, jak i liście kalarepy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Kalarepa występuje w kilku odmianach kolorystycznych, od jasnozielonej po fioletową. Jednak jej miąższ jest zawsze biały o słodkawo–pikantnym smaku. Historia kalarepy jest pełna tajemnic. Do dziś nie znamy miejsca i okoliczności skrzyżowania dwóch roślin z rodziny kapustnych, z których narodziło się to warzywo. Jedna z nich rosła w Azji, druga w Europie, natomiast kalarepa pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszych północnych Niemiec, gdzie wciąż cieszy się popularnością. Niestety we współczesnej polskiej kuchni nie
17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@www.gazetapolska.pl

W tym numerze