Ogórki piklowane smaczne i zdrowe

Kulinaria [Przetwory]
Najłatwiejsze i najszybsze przetwory, które warto mieć zawsze pod ręka. Wspaniale pasują do grillowanych i pieczonych mięs czy burgerów. To przekąska, której trudno się oprzeć. Piklować możemy każde warzywo, jednak to właśnie ogórki są najczęściej w ten sposób serwowa-ne. Tak przygotowane będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnych małosolnych, tym bardziej że do piklowania można wykorzystać każdą odmianę ogórków, nawet popularne wężowe. Pokrojone w plasterki, skąpane w ziołowo-octowej zalewie będą gotowe błyskawicznie. Piklowanie to prosta i stosowana od wieków metoda konserwacji warzyw. Polega na zasoleniu, a następnie zalaniu zale-wą na bazie octu. Przygotowane tą metoda ogórki są gotowe do jedzenia i pełne smaku szybko, bo już po około 3 godzinach albo co najwyżej po 1–2 dniach. W
23%
pozostało do przeczytania: 77%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@www.gazetapolska.pl

W tym numerze