Moc czerwonej kuli

Kulinaria [Burak]

Z wyglądu niepozorny, okryty burą skórką, na straganie nie rzuca się w oczy. Przypominamy sobie o nim, gdy wśród wiosennych warzyw pojawia się jego wczesna odmiana, ozdobiona soczysto zielonymi liśćmi. Wtedy wszyscy kupują botwinkę i zajadają się buraczanym smakiem. A przecież skromny burak dostępny jest przez cały rok.   Burak to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, ale chociaż jest tani i mamy go pod dostatkiem przez cały rok, rzadko go doceniamy. To prawdziwa bomba witamin i minerałów, które doskonale wpływają na jakość krwi, oczyszczają wątrobę, zapobiegają chorobom serca, poprawiają wygląd skóry, podnoszą ogólną wydolność organizmu i koncentrację. Badania archeologiczne wskazują, że burak znany był ludziom już około 300 roku p.n.e. Grecy poświęcali bogu słońca jego liście w obrzędach religijnych, ale przede wszystkim wykorzystywali to warzywo w medycynie. Hipokrates używał liści buraka jako bandaży i zalecał spożywanie go w celu wzmocnienia zdrowia. Rzymianie
     
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze