Słodka Wielkanoc

Kulinaria [Świąteczne wypieki]

Nie ma udanej Wielkanocy bez ciasta. Na zastawionych świątecznymi smakołykami stołach muszą się znaleźć tradycyjne baby, dekoracyjne mazurki, aksamitne serniki, imponujące karpatki czy eleganckie tarty. Wielkanocne ciasto to podstawa świąt, ale i ukryta w dekoracyjnej formie symbolika. Czy ktoś sobie wyobraża Wielkanoc bez lukrowanej baby lub kolorowego mazurka? Duża, pięknie wyrośnięta, puszysta baba była powodem do dumy każdej gospodyni, gdy zaś trafił się zakalec lub ciasto opadło, urastało to do rangi nieszczęścia. Baby piekło się w Wielki Piątek, zachowując wszelkie środki ostrożności, zwłaszcza gdy ciasto rosło i gdy wyjmowano je z pieca, lecz także gdy stygło. Mogła mu zaszkodzić nagła zmiana temperatury, przeciągi oraz hałas, krzyki, a nawet głośna rozmowa. W staropolskiej tradycji kawałek babki wkładało się do koszyczka ze święconką. Wielkanocne baby symbolizowały świętowanie, radość ze zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią, a także doskonałość.  Od niepamiętnych
     
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze