Nim zabłyśnie pierwsza gwiazdka

Kulinaria [Świąteczne specjały]

Święta Bożego Narodzenia to czas magiczny, wszystko wtedy zmienia się niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. W oknach rozbłyskują migotliwe światełka, kuchnie wypełniają się smakowitymi aromatami, a stoły ubrane odświętnie czekają na przybycie tych, których najbardziej kochamy... Magię bożonarodzeniowych chwil buduje najpierw rytuał przygotowań. Oprócz przeżyć duchowych, białego opłatka, pachnącego lasem świerku, najwięcej czasu zajmuje właśnie przygotowanie wigilijnego stołu wraz z całym bogactwem smaków i zapachów. Wciąż większość świątecznych potraw przygotowujemy według tradycyjnych, domowych przepisów. Własnoręcznie kleimy pierogi, gotujemy kompot z suszu, pieczemy aromatyczny chleb i pierniczki. Aby uniknąć stresu i chaotycznej przedświątecznej bieganiny, wystarczy przygotować odpowiedni plan. Wiele wigilijnych i świątecznych potraw można przecież przygotować na długo przed świętami. Uszka, krokiety, pierogi czy kapusta z grochem to dania, które warto
     
17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze