Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Zielony strączek zdrowia

Dodano: 04/08/2019 - Nr 32 z 7 sierpnia 2019
To jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo. Wiele osób lubi go najbardziej właśnie w takiej formie – prosto z gałązki.   Groszek cukrowy to wyjątkowa odmiana groszku zielonego, pochodząca z Chin lub Indii. Najsmaczniejszy jest młody, prosto z krzaka, zawiera wówczas najwięcej cukrów prostych nadających mu delikatny, słodki smak. Dawniej w kuchni wykorzystywano tylko dojrzały, twardy, mączysty groch, o barwie słomkowej. Groszek zielony oraz groszek cukrowy – krewniak grochu zwyczajnego – zaczęły być wykorzystywane w przepisach kulinarnych dopiero na przełomie XVI i XVII wieku, najpierw we Francji, a później w Anglii. Strączki groszku cukrowego zrywa się, kiedy są już wyrośnięte i zawierają małe, niedawno zawiązane nasiona, czyli około dwóch tygodni po kwitnieniu. Nowych strączków wciąż przybywa, można więc je zrywać 2–3 razy w tygodniu w miarę dojrzewania, a zbiory zjeść od razu lub zamrozić. Małe, niepozorne ziarenka zielonego groszku kryją w sobie moc
     
23%
pozostało do przeczytania: 77%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze