Awokado pogrąży klimat

Dodano: 11/12/2018

Felieton [Jedziemy]

Pani Ursula Hudson z niemieckiej Slow Food Germany jest oburzona mało ambitnym planem dyskusji klimatycznej w czasie konferencji, jaka odbywa się w Katowicach. W wypowiedzi dla „The Guardian” pani Ursula powiedziała, że „trzech największych producentów mięsa generuje więcej gazów cieplarnianych niż Francja i prawie tyle samo co największe przedsiębiorstwa wydobywające ropę naftową”. Dodała też, że gdyby „te trzy firmy były państwem, to wspólna emisja gazów cieplarnianych plasowałaby takie państwo na siódmym miejscu wśród największych emitentów gazów świata”. Pani Hudson jest zniesmaczona tym, że nie ma śladu tego problemu w negocjacjach pomiędzy państwami biorącymi udział w COP24. Faktycznie – w negocjacjach na razie śladu nie ma, ale w oficjalnym życiu konferencji jak najbardziej. Pani Stephanie Feldstein z Centrum Biologicznej Różnorodności postanowiła wziąć się z problemem za bary: „Przeładowane mięsem menu konferencji COP24 jest zniewagą dla pracy konferencji” –
     
25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze