JESTEŚMY W USA. CZAS COŚ ZJEŚĆ. POZNAJ STANY ZJEDNOCZONE OD KUCHNI

Specjalnie dla Czytelników „Gazety Polskiej” prezentujemy cykl podpowiedzi i porad, jak skutecznie i szybko wyrobić wizę do Stanów Zjednoczonych. W poprzednich odcinkach omówiliśmy etap podróży aż do wyjścia z amerykańskiego lotniska. Zwracaliśmy też uwagę na konieczność poprawnego wypełniania deklaracji podróży, tak żeby bezstresowo przejść przez kontrolę celną.



Otrzymanie wizy do USA nie jest obecnie problemem, co udowadnialiśmy w poprzednich odcinkach cyklu. Pokazują to także dane. Jak mówił rzecznik LOT Adrian Kubicki, statystycznie tylko pięć osób na 100 nie otrzymuje wizy. Teraz czas na kolejną garść praktycznych informacji przed upragnioną podróżą za ocean. Dziś kuchnia. A w zasadzie kuchnie, bo Ameryka Północna to prawdziwy misz masz smaków. Gdy myślimy o amerykańskiej kuchni, od razu przychodzą nam na myśl wielkie hamburgery, jakże inna od włoskiej pizza czy kultowe hot dogi na nowojorskim Times Square. To także pyszne steki i mięso z grilla – słynne BBQ (barbecue, czyli wszystko z grilla). Te pozycje są obowiązkowe dla każdego. Podobnie kurczaki (panierowane skrzydełka i nóżki) czy pancakes – naleśniki we wszystkich możliwych rodzajach. W Stanach Zjednoczonych można znaleźć praktycznie każdą kuchnię świata. Oczywiście to zasługa multikulturowego społeczeństwa. Szczególnie widać to w wielkich miastach na obu wybrzeżach – Nowym Jorku i Los Angeles. Tu restauracje z kuchnią z przeciwległych kontynentów można spotkać w jednym budynku. To tu skosztujemy cudownych owoców morza i ryb. To jednak nie koniec. Dla przykładu: tak dobrych portugalskich ciastek Pasteis de Natas jak w małej cukierni w New Jersey, naprzeciwko kościoła, w którym spotyka się klub „Gazety Polskiej”, nie spotkacie Państwo nawet w Lizbonie czy Porto – zapewniamy. Im dalej w las, tym więcej drzew (do zjedzenia).



Każdy stan to swoiste przyzwyczajenia, upodobania, produkty, potrawy. Krwiste steki z wołowiny Angus znajdziemy nie...
[pozostało do przeczytania 35% tekstu]
Dostęp do artykułów: