Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ciasto z kuchni bałkańskiej 

Dodano: 24/06/2025 - Nr 26 z 25 czerwca 2025

Filo to fascynujący składnik kulinarny, łączący lekkość, chrupkość i uniwersalność. Choć jego przygotowanie może wydawać się trudne, warto spróbować je poznać – nawet jeśli na początek sięgniemy po gotowe arkusze. To doskonała baza dla kreatywnych eksperymentów w kuchni, które zachwycą domowników i gości.

Ciasto filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem i orzechami włoskimi

 

3 buraki

250 g ciasta filo

80 g roztopionego masła

100 g sera koziego

2 łyżki miodu

1 łyżka octu balsamicznego

50 g orzechów włoskich łuskanych

świeży tymianek – do posypania

sól i grubo mielony pieprz – do smaku

 

Nagrzej piekarnik do 200°C. Umyj buraki, nakłuj je widelcem, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz buraki 45–60 minut, aż będą miękkie. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Wykrój płaty ciasta filo w kształcie formy do tarty. Wyłóż nimi spód i boki formy. Smaruj

     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze