Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Niedoceniany superfood

Dodano: 18/02/2025 - Nr 08 z 19 lutego 2025

Jeszcze nie do końca kojarzony przez wielu z nas, dziś wkracza na salony. Choć nie wszyscy akceptują jego specyficzny smak i twardą konsystencję, to odpowiednio przyrządzony może być naprawdę smakowitym dodatkiem do potraw. Jarmuż – jedno z niewielu warzyw, na które sezon trwa podczas zimowych chłodów.

Pierś kurczaka z jarmużem i marchewką

1 podwójna pierś kurczaka

2 marchewki

2 cebule

1 opakowanie jarmużu ciętego

6–7 suszonych pomidorów z oleju

2 łyżki oleju z suszonych pomidorów w zalewie 

1 kulka mozzarelli

1 ½ łyżeczka soli

1 łyżeczka imbiru

½ łyżeczki papryki słodkiej

pieprz

Mięso pokój w 2-centymetrową kostkę. Do miski z mięsem dodaj sól, imbir oraz paprykę i wszystko dokładnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły kurczaka. Odstaw na 10 minut.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Suszone pomidory pokrój w

     
33%
pozostało do przeczytania: 67%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze