Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Wrzesień to ich czas. Są na wszystkich straganach w całej gamie kolorów – od zielonej, przez żółtą i czerwoną aż do fioletowej. Uwodzą smakiem. Może pieczony schab ze śliwką, racuchy ze śliwkami albo śliwkowy placek…
Czy wiesz, że... Na świecie znajduje się ponad 6 tys. odmian śliwek. Są one uprawiane na każdym kontynencie z wyjątkiem Antarktydy. Archeolodzy odnaleźli ich ślady pochodzące z epoki neolitu. O zaletach tego owocu pisano około 500 roku przed Chrystusem. Wspominał o nich Konfucjusz. Na polskich stołach zarówno wiejskich, jak i szlacheckich śliwka gości od XVII wieku. Do najważniejszych odmian zalicza się mirabelki, renklody i węgierki. Woskowy nalot jest naturalną warstwą ochronną owoców. Jego obecność (lub brak) świadczy o tym, w jaki sposób śliwki były traktowane po zebraniu. Im mniej wyraźny jest nalot, tym większe prawdopodobieństwo, że śliwki były wielokrotnie dotykane, przekładane i przesypywane. Robiąc zakupy,
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]